NUT Mostar 2012


Hösten 2012 genomförde New Urban Topologies det första projektet i Mostar. Genom att tillämpa nya perspektiv på hur man läser av det urbana rummet, valde projektpartners att fokusera på ingenmanslandet: The District; gränslinjen mellan de två etniska grupperna i staden. New Urban Topologies är ett internationellt projekt och därmed är det mesta av materialet på engelska. 


Exkursioner och workshops genomfördes med representanter ifrån Mostar, internationella gäster, studenter och aktivister. Resultaten indikerade att den fysiska återuppbyggnaden av staden måste kompletteras med ett kulturprogram, med en strategi för att stärka den gränsöverskridande dialogen mellan kroater och bosniaker Arbetet med att bygga upp ett kulturprogram pågår, nu senast i november genomfördes ett program med utställning och olika aktiviteter i samarbete med Färgfabriken.

Den 7–9 november 2012 genomfördes New Urban Topologies Mostar i samarbete mellan Färgfabriken, Staden Mostar, University Džemal Bijedić of Mostar, Association of Local Democracy Agencies Mostar och den svenska ambassaden i Bosnien-Hercegovina. I programmet deltog politiker, arkitekter, stadsplanerare, studenter och andra engagerade från Bosnien-Hercegovina, Moldavien, Makedonien, Lettland, Holland, Egypten och Sverige. 

Hur återuppbygger man en laddad plats?

Staden Mostar är kanske mest känd för bron Stari Most (från 1566) som totalförstördes under inbördeskriget i det forna Jugoslavien 1993. Mostar blev efter kriget en delad stad där kroater och bosniaker lever på varsin sida om floden Neretva. Bron har rekonstruerats men en stor del av staden ligger fortfarande i ruiner, sjutton år efter krigets slut. Men den senaste tiden har något hänt. Detta laddade område håller på att väckas till liv och omvandlas. Hur gör man detta till en plats som förenar och skapar rum för alla Mostars invånare?

New Urban Topologies Mostar fokuserade just på detta område, som kallas ”The District”, en central urban plats som saknar en officiell plan. Staden Mostar efterfrågade genom New Urban Topologies idéer och uppslag för hur området skulle kunna vidareutvecklas och förvandlas. Resultatet från Mostar samlades i en rapport som skickades till ansvariga i staden december 2012.