Building Blocks Oslo, 2011 – succéutställningen får en efterföljare på Norsk Form.


Färgfabrikens populära och omtalade utställning Building Blocks fick 2011 en efterföljare i Norge, där utvecklingskonceptet utvecklades tillsammans med Norsk Form i Oslo.


Öppningen den 8 oktober blev en succé, och utställningen blev den mest välbesökta någonsin i Norsk Forms historia, med 11 600 besökare. Precis som i Stockholm växte utställningen på Norsk Form fram genom ett samarbete mellan barn, ungdomar och arkitektbyråer. Barnen beställde sina drömprojekt och arkitekterna förverkligade dem i skala 1:1. Samarbetet mynnade i sex stycken fantasifulla och utmanande byggnadsverk. Här kan ni följa uppbyggnaden av utställningen, från första skruv till sista färgklick!


Läs introduktionen till utställningen här

Genomförda projekt


Ett lokalt fokus

I relation till det Norska arkitekturåret 2011 fick Building Blocks Oslo ett lokalt norskt fokus. Arkitekter från Oslo, Bergen och Trondheim samt norska barn och ungdomar har deltog i projektet.
De medverkande arkitektkontoren var:

3RW arkitekter – Bergen
Arkitektkontoret Gasa – Oslo
Brendeland & Kristoffersen Arkitekter – Trondheim
Griff Arkitektur – Fredriksstad
Morfeus Arkitekter – Oslo
Rintala Eggertsson Architects – Oslo

Husen lever vidare

Två av byggnaderna reste vidare när utställningen var slut. Den gula metallspiralen ”Nøste” blev en permanent installation utanför det nya Konstlabbet i Bergen och bambukonstruktionen ”Krusedullhuset” sattes tillfälligt upp i Fredrikstads centrum.

Stor mediebevakning av Building Blocks Norge
Building Blocks Oslo blev uppmärksammat på flera håll. Här finns några pressklipp:
”Byggeprosjekt med barn i hovedrollen” Fredriksstad Blad
”Hard asfalt” Aften Posten
”Barn bygger framtiden” Norsk Form

Mer information om utställningen, filmer, bilder och pressklipp finns på www.norskform.no. Utställningen producerades av Norsk form och Färgfabriken, i samarbete med den kreativa byrån Medium och byggbolaget Veidekke.

Här kan ni följa uppbyggnaden av utställningen, från första skruv till sista färgklick!

Building Blocks är ett utställningskoncept där barns visioner ligger till grund för ny arkitektur, ett projekt som utmanar våra invanda mönster och inspirerar till nytänkande. Building Blocks är ett initiativ av Färgfabriken, som konceptualiserats i samarbete med den kreativa studion Medium. Innehållet har vuxit fram utifrån frågor om hur normer och förväntningar styr arkitekturen idag. Vi vill undersöka relationen mellan arkitekten och beställaren. Detta gör vi genom att låta barn och ungdomar mellan 5 och 16 år agera beställare till var sin byggnad. Varje arkitektkontor arbetar med ett barn eller en grupp barn, och tillsammans har man pratat om byggnader och boende. Arkitekterna tolkar sedan barnens önskemål och visioner. Resultatet av samarbetet presenteras i utställningen i form av storskaliga byggnader.


Partners

Varje Building Blocks projekt samlar en mängd olika partners, samarbeten och sponsorer. Vid Building Blocks Norge var Norsk Form huvudpartner och Veidekke huvudsponsor. Utöver detta bidrog ytterligare en rad samarbetspartners till att genomföra projektet.