Building Blocks – Utmanar invanda mönster och inspirerar till nytänkande inom arkitektur

Building Blocks är ett utställningskoncept där barns visioner ligger till grund för ny arkitektur. Innehållet har vuxit fram utifrån frågor om hur normer och förväntningar styr arkitekturen idag. Vi vill undersöka relationen mellan arkitekten och beställaren. Detta gör vi genom att låta barn och ungdomar mellan 5 och 16 år agera beställare till var sin byggnad. Varje arkitektkontor arbetar med ett barn eller en grupp barn, och tillsammans har man pratat om byggnader och boende. Arkitekterna tolkar sedan barnens önskemål och visioner. Resultatet av samarbetet presenteras i utställningen i form av storskaliga byggnader.


Hur började det?

Building Blocks är ett initiativ av Färgfabriken, som konceptualiserats i samarbete med den kreativa studion Medium. Innehållet har vuxit fram utifrån frågor om hur normer och förväntningar styr arkitekturen idag. Genom projektet vill vi undersöka relationen mellan arkitekten och beställaren. Detta gör vi genom att låta barn och ungdomar mellan 5 och 16 år agera beställare till var sin byggnad. Varje arkitektkontor arbetar med ett barn eller en grupp barn, och tillsammans pratar man om byggnader och boende utifrån sina olika perspektiv. Arkitekterna tolkar sedan barnens önskemål och visioner. Resultatet av samarbetet mellan barn och arkitekter presenteras i utställningen i form av storskaliga byggnader. En viktig del av projektet är att byggnadsverken kan interageras med: att vi får krypa in, klättra över och tillsammans utforska arkitektur på ett lekfullt sätt!

Här kan du läsa ett kort intro om projektet på arabiska

بإمكانك هنا القراءة عن المشروع باللغة العربية تنفيذ المشروع حتى الآن في ستوكهولم وأوسلو وبرلين وموستار.Publikationer

Klicka på bilden för att ladda ned katalogen som pdf!

Building Blocks – Katalogen, 2010

Arbetet med ett Building Blocks projekt är en lång och intensiv process. Från de första trevande mötena mellan beställarna – barn och ungdomar – och de väletablerade arkitekterna fram till utställningens invigning. I katalogen till Building Blocks Stockholm får vi följa med hela vägen.

Innehållet riktar sig precis som utställningen till människor i alla åldrar. Här kan du läsa om barnen och ungdomarnas beställningar, presentationer av olika arktiektbyråerna och deras tankar kring projektet, flera texter som reflekterar, problematiserar och utmanar arktiekturbegreppet från olika perspektiv och en stor pysseldel skapad av illustratören James Graham.

Katalogen är formgiven av Martin Frostner som också arbetade med den grafiska profilen till utställningen.

Medverkande i katalogen är: Joachim Granit, Jonathan Habib Enqvist, Arkitektbyråerna: Helen & Hard; The AOC; Hollmén Reuter Sandman; Kjellander+Sjöberg; KOD arkitekter; Terroier; Zizi&Yoyo; Wilhelmson Arkitekter; JT Architect, James Graham, Pehr Mikael Sällström, Madeléne Beckman, Stefan Lindberg, Sara Teleman, The Sorrell Foundation och Gerard Reinmuth.


Partners

Stolt sponsor av Buildning Blocks är Veidekke Entreprenad AB. Samarbetet mellan Veidekke och Färgfabriken består i att Veidekke sponsrar utställningen med byggmaterial och arbetsledning i samarbete med studerande. Mer om Veidekke hittar du på www.veidekke.se