Färgfabrikens podd
I tre decennier har Färgfabriken varit en plats där konst, arkitektur och samtal fått växa fritt – en plats där samhällsfrågor möts och där nya idéer får ta form. 2025 fyller vi 30 år, och det firar vi med att lansera vår egen podcast ”Färgfabrikens podd”.
Genom personliga berättelser, samtal och reflektioner får vi ta del av Färgfabrikens historia, men också blicka framåt mot framtidens konstnärliga uttryck. Podcasten riktar sig till både trogna besökare och nya nyfikna lyssnare – och erbjuder en fördjupad inblick i tankarna bakom utställningarna, projekten och människorna som satt Färgfabriken på konstkartan.
Trevlig lyssning!
Avsnitt 1: Elizabeth Hatz och Catharina Gabrielsson
berättar om Färgfabrikens begynnelse

Här kan du lyssna på det första avsnittet
I det här avsnittet möter vi arkitekterna Elizabeth Hatz och Catharina Gabrielsson som båda var med och formade Färgfabriken, var och en på sitt sätt.
Avsnitt 2: Roland Persson och Tove Kjellmark om sina konstnärsskap och att ställa ut på Färgfabriken

Bild 2: Hästen Setare i Stora salen i samband med utställningen Hästen, roboten och det omätbara (2018), Tove Kjellmark.
Här kan du lyssna på det andra avsnittet
I det här avsnittet möter vi konstnärerna Roland Persson och Tove Kjellmark, som båda har ställt ut i Stora salen på Färgfabriken. Tillsammans fördjupar de sig i samtal om skapandeprocessen och arbetet inför en utställning.
Avsnitt 3: Birgitta Muhr berättar om utställningen Interpol

Här kan du lyssna på det tredje avsnittet
I det här avsnittet möter vi Birgitta Muhr som var en av de svenska konstnärerna som medverkade i utställningen som satte Färgfabriken på konstkartan – Interpol (1996). Muhr är aktuell i grupputställningen Reachings Watercolor Exhibition på China Cultural Center (2025) och senare i höst på Kungsängens konsthall tillsammans med Amalia Årfelt.
Avsnitt 4: Möt de två Beckers konstnärstipendiaterna
Petra Hultman och Christian Partos

Bild 2: Bild från Christian Partos utställning på Färgfabriken 2001–2002.
Här kan du lyssna på det fjärde avsnittet
Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987 av Ulf och Viviann Lindén och har under åren uppvisat en sällsynt känsla för att förutse och identifiera uppskattade konstnärer i tiden. Sedan 2001 har utställningarna producerats i samarbete med och visats på Färgfabriken. I det här avsnittet får vi möta två tidigare stipendiater, Petra Hultman och Christian Partos, som diskuterar vad stipendiet innebär och hur deras uppleves har varit.
Avsnitt 5: Mattias Höjer och Jens Evaldsson om matchmaking mellan konsten och vetenskapen

Här kan du lyssna på det femte avsnittet
Färgfabriken är sedan starten år 1995 en mötesplats där människor från olika delar av samhället möts. Många gånger genom att de besöker utställningar men också genom att agera mäklare – en brygga mellan konst och vetenskap. Arbetet med plattformen Symbiosis är ett exempel. Färgfabriken sammanförde konstnärer och naturvetare för att utforska utmaningar. KTH-professorn Mattias Höjer och Jens Evaldsson är två av de som blev ett team i projektet.
Podcasten produceras av A Head of the Curve Production och spelas in på Beppo Ljudproduktion.