Sann – En kulturkväll skapad av unga


10 december

Stora salen

18.00 – 21.00

Fri entré


I en fullspäckad kulturkväll undersöker unga konstnärer mellan 17 och 20 år sin samtida tillvaro genom olika frågor som kretsar kring existentiell kris, meningslöshet och klimatångest. Konstnärerna ifrågasätter den upplevt absurda och obegripliga verkligheten och erbjuder istället en mer spontan, genuin och känslofylld situation där vi med hjälp av konsten kan bryta oss fria från konventionalitet och övertänkande. I konsten gestaltas hopplösheten samtidigt som den prövas genom suggestiva gestaltningar som ifågasätter normer, fördomar och sociala konstruktioner. 

I omkring 20 verk utforskas frågorna genom flera installationer, bilder, små- och storskaliga skulpturer, fotografier, filmer, ljud, mode och andra konstformer. Under kvällens gång kommer vi förutom konstverken få ta del av framföranden, poesiläsning och en balalajkaorkester.

Här kan du se en lista över verk som är med.

Medverkande

Konstnärer:

Elsa Arrhenius

Elsa Arrhenius studerar vid Idun Lovens konstskola, inriktning skulptur. Elsa utforskar leken som en kreativ process, från tanke till skapande och låter nyfikenhet och experiment stå i centrum för sitt konstnärskap. Genom att utmana material och form skapar Elsa verk som kombinerar spontanitet med en baktanke. Hon kommer visa en nyproducerad film.

Konstnärsgruppen Bassängen:

Charlie Akermo
Edith Cederberg Kästel 
Ester Cederberg
Filippa Eklund
Vidar Falkenstad
Noa Fridman
Milton Gaimer
Vida Hofring
Jack Larsson
Maja Neuschütz
Linnea Thelin k.
Folke Svanängen
Amanda Román
Frans Cavallin Rosengarten
Emma Oreland
Dolores Öhman
William Englund

(Gästkonstnärer: Elis Gerdt, Nim Lindberg, Abbe Sundberg, Eyvind Mobacker Stridsberg, Selma Gow, Hilda Hagberg Kuylenstierna.)

Projekt Bassängen uppkom ur saknaden av ett konstnärligt rum och en samlingsplats för unga oetablerade konstnärer. Sedan 2023 har konstkollektivet fört olika workshops och arrangerat diverse utställningar/föreställningar i Stockholm, bland annat på Bio Cafe Tellus, Galleri Stjärna i Gröndal samt Jakobsbergs Gård i Bredäng. Namnet Bassängen kommer ifrån att de tidigare hållit till i en nedlagd bassäng i Huddinge som då gruppen använde som ateljé. Från början utgjordes medlemmarna i Bassängen av en mindre grupp unga som sökte efter en samlingsplats för kreativa, men nu har föreningen vuxit upp till 20 medlemmar, i åldrarna 17-20 år. Medlemmarna i Bassängen är utspridda över hela Stockholm men håller sina möten regelbundet i en lokal i Odenplan.  

Musiker:

Brödraskapet Balalajka (BBL), en balalajkaorkester bestående av:

Olle Larsson
Vera Linnér Bless
Bruno Hästen Hallmén
Sebastian Kust
Emma Oreland
Iulius Olle Ribaric
Dorotea Strandqvist
Mikael Wedefelt
Ruben Westeson

Planering och curering:

Sebastian Kust och Ruben Thorsell 


Kulturkvällen Sann är ett initiativ av Färgfabrikens ungdomsråd.

Kvällen och kulturprojekten som presenteras har gjorts möjliga genom Stockholms stads stöd för ungas egna kulturprojekt.


Rått, sant och äkta

En introduktion av Sebastian Kust

Uppväxten är en övergångsfas i livet där man känner sig mogen, men inte tillräckligt vuxen, där man förväntas vara självständig, men inte tillräckligt erfaren, där man anses vara ansvarsfull, men behandlas fortfarande som opålitlig.

I en tid där allt förändras inombords, upplevs allt annat i den yttre verkligheten som lika föränderligt, instabilt och irrationellt som den unga generationens egna tillvaro. I en värld präglad av sociala, politiska, ekonomiska och ekologiska kriser, dyker en stark känsla av maktlöshet upp. Speciellt i västvärlden växer en obehaglig skuldkänsla, där välfärden och överflödet på resurser har historiskt sätt byggts på utsugningen av det globala syd. Framför samhällets negativa utveckling och den livshotande klimatkrisen följer en tydlig frustration, då ungdomarna inte hittar några förklaringar till varken deras nutid eller framtid. 

Som en respons på den samtida unga tillvaron undersöker konstkollektivet Projekt Bassängen den existentiella krisen och gestaltar meningslösheten med ytterligare suggestiva frågeställningar. 

De unga konstnärerna ifrågasätter den absurda, obegripliga verkligheten och erbjuder istället en mer spontan, genuin version av deras känslor, genom att bryta sig fria från konventionalitet och övertänkande. Själva akten att skapa skulpturer, fotografier, målningar och filmer är i sig en bekräftelse på något påtagligt, alltså sant. Med provokativa inslag kritiserar konstverken samhällets normer, strukturer och förutfattade konstruktioner. Konsten förvandlar också det råa, äkta kreativa uttrycket till en form av gemenskap och acceptans som alla åskådare kan känna igen sig i. 

Genom att slutligen skaka om besökarens egna känslor, väcker konsten en viss samhörighet och förminskar den upplevda ångesten. Förankringen till något gemensamt, därför igenkänt, är kanske ett första steg till förbättring. Kanske första gnistan av hopp. Kanske första rodden mot land?


Foton: Ruben Thorsell


Kontakt

Karin Englund
karin@fargfabriken.se