Jonatan Pihlgren får Beckers konstnärsstipendium 2023

Färgfabriken gratulerar Jonatan Pihlgren (f. 1993) som får Beckers konstnärsstipendium i år! Jonatan Pihlgren examinerades från Konsthögkolan i Umeå 2021 och har redan hunnit ställa ut flertalet gånger, senaste på Galleri 54 i hemstaden Göteborg. Förutom en summa om 200 000 kronor betyder stipendiet en utställning i Färgfabrikens stora sal i vår.

Årets Beckersstipendiat skapar expressiva bilder där motiv från vardagslivet möter infall, drömmar och fantasier. Själv beskriver han sin konst som känslofokuserad och lite dramatisk. Han utgår gärna från ett motiv som triggar starka känslor hos honom själv och låter måleriet flöda intuitivt och fritt därifrån:

Man kan säga att jag utforskar olika sinnestillstånd och går in i och försöker expandera sådana jag finner intressanta, en del mörka, en del ljusa. Allt som möts i mig, i min mentala upplevelse, möts på duken

Inspiration kommer främst från människorna i hans liv: familj och vänner. Även djuren har framträdande plats. Måleriet är i fokus, men Jonatan Pihlgren gör också skulpturer och performance. Det viktiga är inte mediet, utan känslan och att framställningen kommunicerar direkt med betraktaren. Det ska inte finnas något motstånd att ta sig in i min konst, understryker han. 

Att tilldelas Beckers konstnärsstipendium tycker han känns väldigt hedrande:

Det möjliggör att jag kan arbeta fokuserat över en längre tid. Det är också lyxigt att kunna ställa ut så många verk tillsammans i en sådan stor och fin lokal som Färgfabriken har. 

Stipendieutställningen på Färgfabriken visas mellan den 22 april och 11 juni. Under året väntar även utställning på Höganäs museum, liksom medverkan på Market Art Fair i maj tillsammans med Coulisse Gallery. 

Läs Juryns motivering!

Förtrollningen av Jonatan Pihlgren. Foto: Fredrik Åkum.

Toppbild: Porträtt av konstnären i ateljén. Foto: Fredrik Åkum.