Färgfabriken ger plats för diskussion om Ukrainas återuppbyggnad 

Rysslands invasionskrig i Ukraina har lett till sönderbombade och raserade städer, där miljoner människor förlorat sina hem. Tisdagen den 21 mars är Färgfabriken värd för seminariet Transformation of Ukraine, där såväl svenska som ukrainska arkitekter, forskare och konstnärer ges möjlighet att reflektera och debattera kring ideér för återuppbyggnaden av landet. Arrangörer är Sveriges Arkitekter och seminariet ingår som en del i projektet Framtidsbilder för Ukraina

I projektet arbetar man för att stödja ukrainska arkitekter och planerare i att ta fram långsiktiga visioner för en återhämtning av landet. När den ukrainska regeringen sommaren 2022 antog en plan för landets återuppbyggnad betonade man att denna ska präglas av hållbarhet och demokratiska värderingar. Centralt i projektet är därför en diskussion om hur man kan bygga och planera socialt och ekologiskt hållbart och genom ett demokratiskt arbetssätt.

Mer information om seminariet Transformation of Ukraine och anmälan.

Mer information om projektet Framtidsbilder för Ukraina.

De som är intresserade av att bidra till arbetet med att formulera strategiska insikter kan kontakta projektledare Pehr-Mikael Sällström på Sveriges Arkitekter.

Projektet stöds av Svenska institutet. Övriga projektpartners är Riksarkitekten, Riksantikvarierämbetet, Arkdes och Göteborgs stad.

Bild: Tetyana Topal utanför sitt förstörda hus i Moschun. Foto: Olena Oliynyk.