Jonatan Pihlgren Beckers konstnärsstipendium 2023


22 april 2023 11 juni 2023

Stipendiatutställning
Stora salen, Färgfabriken

Curator: Emilia Rosenqvist

 


”… Jonatan Pihlgren bryter mark för sin tids målare genom att kapa trossen till det uppenbart fotobaserade måleriets distanserande verkan.” Susanna Slöör i Omkonst 26/4-23.


Beckers konstnärsstipendium på 200 000 kronor tilldelas 2023 Jonatan Pihlgren född 1993 och verksam i Göteborg, för hans instinktiva och expressiva konstnärskap. Pihlgren, som examinerades från Konsthögskolan i Umeå 2021, arbetar främst med måleri, men även med skulptur och performance. Hans konstverk utforskar olika sinnestillstånd, där motiv från vardagslivet möter infall, drömmar och fantasier.


Jonatan Pihlgrens konstnärliga process präglas av improvisation och ett utforskande av olika tillstånd som kan omskapa och förändra föremåls funktioner. Hans verk är sprungna ur en lustfylld kreativitet och rymmer ofta en vardaglig men ändå skruvad verklighet. I sin praktik gestaltar han människans väg genom livet, famlande och förvirrad i en kaotisk omvärld, men också med inslag av fantasi och dagdrömmeri. Jonatan Pihlgrens konstnärliga uttryck kan beskrivas som ett måleriskt berättande där betraktaren kommer nära det personliga och där han strävar efter att skapa målningar som ”spökar” och lever ett eget liv.

Pilgren beskriver själv sin konst som känslofokuserad och smått dramatisk. Han utgår gärna från ett motiv som triggar starka känslor hos honom själv och låter måleriet flöda intuitivt och fritt därifrån.

”Man kan säga att jag utforskar olika sinnestillstånd och går in i och försöker expandera sådana jag finner intressanta, en del mörka, en del ljusa. Allt som möts i mig, i min mentala upplevelse, möts på duken.”

Inspirationen kommer främst från människorna i Pihlgrens liv: familj och vänner. Även djuren har en framträdande plats. Måleriet är i fokus, men Jonatan Pihlgren gör också skulpturer och performance. Det viktiga är inte mediet, utan känslan och att framställningen kommunicerar direkt med betraktaren. Det ska inte finnas något motstånd att ta sig in i min konst, understryker han.

I utställningen på Färgfabriken visas verk från de senaste åren av Pilgrens produktion fram till i år. Måleri visas sida vid sida med storskaliga performativa skulpturer snidade i trä. De skapar en dialog sinsemellan och besökaren leds in i en skog av berättelser, där olika fragment blir bärande i historien vidare. Jonatan Pihlgrens konst talar direkt till betraktarens känslor och vi dras motståndslöst in i en bekant och på samma gång förtrollad värld.

Om konstnären

Jonatan Pihlgren född 1993 bor och arbetar i Göteborg. 2021 tog han masterexamen i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå. Pihlgrens främsta medium är måleri, men han arbetar även med skulptur och performance. Under 2022 deltog han som en av tre konstnärer i utställningen Järtecken på Galleri Verkligheten i Umeå, hans träskulpturer ingick i performanceföreställningen Äkta gul på Atalante och han visade utställningen Vargtimme på Galleri 54 i Göteborg. I år kommer Jonatan Pihlgren förutom stipendieutställningen på Färgfabriken även ställa ut på Market Art Fair samt Höganäs Museum.

Porträtt av konstnären i ateljén 2022. Foto: Fredrik Åkum.

Program

Finissage med konstnärsvisning 11 juni kl 14.00
Utställningens sista dag håller Jonatan Pihlgren håller en guidad visning av sin stipendiatutställning.
Ingen föranmälan krävs.

Konstnärsvisning 13 maj kl 14.00
I samband med Art week håller Jonatan Pihlgren en guidad visning av sin stipendiatutställning. Visningen ingår i entréavgiften och ingen föranmälan krävs.

Vernissage och Kulturnatt Stockholm 22 april kl 17.00–24.00
17.00: Utställningen öppnar.
18.15: Stipendieutdelning med juryn för Beckers konstnärsstipendium och årets stipendiat Jonatan Pihlgren.
20.00: Guidad visning av utställningen. Ingen föranmälan krävs. Språk: Svenska.
22.30: Live-framträdande av John Bullfrost och vänner, i lilla salen. En föränderlig och oförutsägbar form som bjuder på musik som stundvis andas trygghet.
17.00–24.00: Bar, servering och utställningen öppen.

Färgfabriken firar öppningen av vårens stora separatutställning på Färgfabriken med Jonatan Pihlgren, årets mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2023, under Kulturnatt Stockholm den 22 april! Det är fri entré hela kvällen som även bjuder på unikt musikaliskt live-framträdande av John Bullfrost och vänner, guidad konstvisning och massa gott att äta och dricka i baren.


Juryns motivering

Beckers konstnärsstipendium om 200 000 kronor samt utställningar på Färgfabriken i Stockholm och KKAM – Höganäs, som i år delas ut för 36:e året i följd, tilldelas 2023 Jonatan Pihlgren som är född 1993 och som bor och är verksam i Göteborg. År 2021 utexaminerades han från Konsthögskolan i Umeå.

Med lika delar målerisk urkraft som spröd känsla angriper Jonatan Pihlgren sina dukar och pannåer. Den måleriska berättelsen är expressiv och omtumlande i sitt intensiva och intuitiva temperament. Människor, djur och vardagen står i fokus, men i det trygga och hemtama kan smått surrealistiska och totalt ohämmade infall och hugskott ske. En värld såsom sedd genom en drömsk torktumlare där allt tar ett nytt spår, vildsint och farligt, men samtidigt innerligt och begrundande.

Plötsligt gör färg och form halt, fryser sprött och känsligt fast vid en blick, för att sedan snabbt hasta vidare på nya äventyr. Som konstnär har Jonatan Pihlgren ansvarslöst lätt för sig. Han är aldrig insmickrande utan busar lika enkelt med sin färg, som hugger sig en träskulptur och micklar fram ett märkligt skräpigt objekt, allt i en anda av uppfriskande obrydd råhet.

Jonatan Pihlgren tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2023 om 200 000 kronor för att han är instinktivt förankrad i en berättande expressiv tradition, men samtidigt, så uppenbart, kör sitt eget konstnärliga race helt utan skyddsnät.

För juryn/Mårten Castenfors


I media

Revansch för alla tiders målare”. Recension av Susanna Slöör, Omkonst (26/4-23)

Jonatan Pihlgren på Färgfabriken”. Recension av Emma Warg, Konsten.net (20/5-23) 


Relaterat

Beckers konstnärsstipendium instiftades 1987 av Ulf och Viviann Lindén och har under åren uppvisat en sällsynt känsla för att förutse och identifiera uppskattade konstnärer i tiden, som sedan både inspirerat och format konstutvecklingen i Sverige, som till exempel Jockum Nordström, Dan Wolgers, Nathalie Djurberg och Julia Bondesson. Stipendiet syftar till att uppmärksamma och stödja banbrytande kreativa röster i Sverige, och innebär en separatutställning på Färgfabriken och KKAM – Höganäs samt en prissumma om 200 000 kronor. 

Juryn består av: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner.


Kontakt

Emilia Rosenqvist
Curator
emilia@fargfabriken.se

Huvudpartner