Urpremiär för barncirkusföreställning på Färgfabriken med Kompani Giraff

Snart blir det cirkuskonst för barn på Färgfabriken! Den 15–16 februari intar Kompani Giraff takvåningen med den nyproducerade barncirkusföreställningen Giraffens ABC. Evenemanget är en del av festivalen CirkusMania, där Färgfabriken för första gången deltar som arrangör. 

Färgfabriken är verkligen en perfekt plats för Giraffens ABC, säger regissör Viktoria Dalborg på Kompani Giraff. Handlingen utspelar sig i en konstnärsateljé där två cirkuskonstnärer bokstavligen trollar fram alfabetet. 

Tanken med föreställningen är att väcka nyfikenhet och kreativ läsförståelse hos barn i läsåldern och samtidigt bjuda på en stark konstupplevelse. Kompani Giraff beskriver den som ”en uppfinningsrik och akrobatisk cirkusresa, där vilda versaler faller uppåt, flaxande fåglar frammanas och där jordgubbar jongleras till jazzmusik.” I första hand riktar man sig till barn i åldern fyra till sex år.

Det känns enormt kul att få flytta in på Färgfabriken med ett cirkuskonstverk för de allra yngsta, säger Viktoria Dalborg. Förhoppningsvis blir det en glädjefylld upplevelse för både små och stora.

Giraffens ABC spelas 15 februari 17.00 samt 16 februari 10.00 i Färgfabrikens takvåning.

Kompani Giraff gör föreställningar utifrån ungas perspektiv och tron på barnets förmåga att ta till sig komplexa ämnen. Konstnärliga ledare är Axel Adlercreutz, som har bakgrund som magiker och är trefaldigt svensk mästare i magi,  Viktoria Dalborg, regissör med bakgrund som fysisk skådespelare och cirkusartist samt Sus Soddu, kostymdesigner och scenograf med bakgrund som modeskapare. Tillsammans med en handplockad ensemble skapar de föreställningar med  visuell elegans, mjuk magi och finurlig koreografi.

CirkusMania är en tolv dagars festival som presenterar cirkus som samtida scenkonst i ett samarbete mellan 30 scener runt om i Stockholmsregionen. Festivalen koordineras av Subtopia. Festivalens femte upplaga går av stapeln 9–20 februari 2024 och bjuder på en mängd nya föreställningar, såväl svenska som internationella. 

Toppbilden: Från vänster Sus Soddu, Viktoria Dalborg, Axel Adlercreutz. Foto: José Figueroa.