Ny konstnär i The Exhibition Case Amanda Selinder
Lördag den 30 april öppnar en ny installation av Amanda Selinder curerad av Paulina Granat från Flat Octopus i The Exhibition Case på Färgfabriken.
Svampar finns nästan överallt omkring oss.Vissa kan vi se med blotta ögat medan andra lever under jorden eller som små sporer som flyger omkring med vinden. I The Exhibitions Case i konsthallens entré visar Amanda Selinder en installation som mönstrats av levande svampar. Spåren som färgas in i tyget blir som en berättelse över svampens livscykel.
Verket premiärvisas på Valborgsmässoafton 30 april i samband med vernissagen för den retrospektiva utställningen Upprymd med Åke Pallarp. Konstnären Amanda Selinder och utställningens curator Paulina Granat är på plats kl 15–19. Utställningen visas till och med 19 juni.
The Exhibition Case är ett samarbete mellan Färgfabriken och curatorkollektivet Flat Octupus, en fortsättning på kollektivets vistelse i Open Studio hösten 2021.
Amanda Selinders verk Myceliated (2022) är en platsspecifik installation som visualiserar den vanligtvis osynliga endofytiska svampen, genom ett konstverk som grundas i naturvetenskapliga metoder. I verket bjuder Selinder in betraktaren att ta del av livscykeln hos de pigmentproducerande organismer som lever inuti växtvävnaden i träd och belyser existensen och processerna hos osedda livsformer.
Om konstnären
Amanda Selinder (f. 1990, Tranås) är yrkesverksam bioart/textilkonstnär bosatt och verksam i Uppsala, Sverige. I sitt konstnärskap jobbar Amanda med levande processer som tar sig uttryck på olika sätt. Centralt i hennes arbete är undersökandet av organismers förmåga att producera eller absorbera pigment.
Amanda har en kandidatexamen från HDK i Göteborg och School of Visual Arts i New York (2016). Sedan dess har hon ställt ut både nationellt och internationellt, däribland Uppsala konstmuseum, Österängens konsthall i Jönköping, Soft galleri i Oslo, Moscow International Biennale for Young Arts, the cluster gallery i New York, Gallery KC väst i Göteborg och Largo das artes i Rio de Janeiro. 2021 fick hon Uppsalas kulturstipendium och 2020 Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium.
Om arbetsprocessen
Svampar finns nästan överallt omkring oss. Vissa kan vi se med blotta ögat medan andra lever under jorden eller som små sporer som flyger omkring med vinden. Endofytiska svampar lever inuti trädens växtvävnad och vissa producerar pigment som en del i deras försvarsmekanism när de utsätts för UV-strålning. I det dolda producerar de pigment från svart, grönt och rött. Genom att visualisera de pigment som svamparna producerar vill jag visa den oerhörda biologiska mångfald som finns runtomkring oss som vi inte kan se eller kanske inte ens tänker på existerar.
För att få fram pigmenten odlar jag små provbitar från olika växter på näringsagar (en platta med näringslösning) anpassad för svamptillväxt. Efter ett par dagar börjar det som lever inuti att växa. De som producerar pigment isolerar jag vidare för att kunna använda till färgning. Sidentygsbitar får sedan ligga i näringsagaren medan svampmycelet växer och tar över ytan, släpper ifrån sig pigment och färgar in tygerna i abstrakta mönster. Beroende på vilken art det är kan olika pigment produceras utifrån svampmycelets ålder, om den stöter på en annan svampart eller om miljön förändras. Mönstret som färgas in i tyget blir som en berättelse över svampens livscykel.