Senada Demirovic Habibija – Jag hade en dröm om att en dag återvända till Mostar och återuppbygga staden

Senada Demirovic Habibija är arkitekt och Färgfabrikens projektledare i Mostar, en viktig nyckelperson i New Urban Topologies projekt i Mostar och Beirut.

Min pappa var arkitekt och jag hade en dröm om att en dag återvända till Mostar och återuppbygga staden.
” Jag växte upp i Mostar, när jag var 17 år bröt Bosnienkriget ut. Jag lyckades avsluta gymnasiet och flydde sen staden och landet, mina föräldrar ville att åtminstone jag skulle överleva kriget. Först flydde jag till Kroatien, sedan till Marocko där jag fortsatte min utbildning.

Min pappa var arkitekt och jag hade en dröm om att en dag återvända till Mostar och återuppbygga staden. Jag började studera arkitektur i Rabat, men jag hade en väldig hemlängtan så när kriget var slut fortsatte jag studera arkitektur i Sarajevo. Slutligen återvände jag till Mostar för att påbörja arbetet med efterkrigskonstruktionen av staden. Jag hade tur och fick jobba på en avdelning där både bosniaker och kroater arbetade tillsammans. Samtidigt var jag involverad i en rad projekt, främst internationella, som på olika sätt försökte ena staden. Jag har även arbetat aktivt för att väcka intresset för Mostar globalt och har föreläst på konferenser från Senegal till Taiwan, från Västeuropa till Mellanöstern.

Målet med projektet New urban Topologies är att reparera förhållandet mellan de människor som fortfarande håller en viss misstro mot varandra. Genom att använda konsten som en katalysator för kreativa processer hoppas jag att vi kan länka samman en tidigare fysiskt delad stad. Genom att dessutom låta Mostar och Beirut kommunicera med varandra förväntar jag mig inte bara en dialog städerna emellan, utan hoppas också på en dialog mellan medborgarna i vardera stad. Den historiska identiteten hos Mostar handlar om ljus, skönhet och positiv energi. Jag hoppas vi kan återetablera den bilden av Mostar hos invånarna själva såväl som i omvärldens ögon. ”