Narratives of Extraction – konstnärliga och arkitektoniska perspektiv på den gröna omställningen


Narratives of Extraction undersöker extraktivism* genom att länka samman utvinningsplatser i Norden, Latinamerika, Georgien, Ukraina och Rumänien.

Genom metoder och lärdomar från konstnärlig aktionsforskning och eko-pedagogik föreställer sig projektet möjliga framtider. Målet är att generera transnationell kunskap om extraktivism och hur den gröna energiomställningen sammanflätar lokala förhållanden med globala behov – sett genom perspektiv och metoder inom samtida konst och arkitektur.

Programmet tar upp lokala konsekvenser av globala utvinnings- och omställningssflöden, vikten av att omvärdera människans relation till naturen och behovet av kapacitetsuppbyggnad inom kulturinstitutioner för att utveckla konstnärliga och kreativa samarbeten i tider av politisk instabilitet, krigstillstånd och klimatförändringar.


”Det är viktigt att utforska vad som görs runt om i världen av konstnärer och kulturarbetare som undersöker extraktivismen och energiomställningen. Inte bara för att belysa de skuggor som kastas av våra nuvarande och kommande produktionssystem, utan också för att utforska röster från olika kontinenter och utvinningsplatser som berättar om hur vår värld skulle kunna se ut.”

Victoria McCarthy, curator

Om projektet

Narratives of Extraction äger rum under 2025 som en serie online-samtal, en workshop i Ukraina och en samskapande session i Georgien.

De övergripande målen är:

– Att skapa en gemensam grund för internationellt samarbete mellan kulturinstitutioner och aktörer kring konstnärliga och arkitektoniska eko-pedagogiker relaterade till utvinning och förstörd natur.
– Att underlätta utbyte av kuratoriellt kunnande mellan Norden, Sydamerika, Ukraina och Georgien.
– Att samgenerera kapacitetsuppbyggnad för alla projektpartners.
– Att samskapa ett skalbart utställningskoncept/metod baserat på eko-pedagogik.

Bakgrund och partners

Detta projekt bygger på tidigare forskning som genomförts av Färgfabriken på temat Planetary Mine, som behandlar frågor om utvinning och den gröna energimställningen sett genom konsten. Den första fasen ägde rum 2023, då en gemensam grund för konstnärliga tolkningar av utvinning i nordisk kontext aktiverades, vilket mötte en publik i filmprogrammet Utvinning, bland andra aktiviteter. Den andra fasen fokuserade på Sydamerika genom ett samarbete med den argentinska kuratorn Victoria McCarthy, vilket resulterade i utställningen El Sur.

År 2024 inleddes också en dialog med de ukrainska partnerna Daryna Pyrogova och Nina Direnko som presenterade sitt verk 30% på Venedigbiennalen 2023, samt den georgiska partnern Tbilisi Architecture Biennale. Våra samtal reflekterade över konstnärliga interventioner och frågor om förstörd natur, vattenkraftsrekonstruktioner, EU-medlemskap och kapacitetsuppbyggnad i tider av politisk oro och krig. Tillsammans med Färgfabriken bildades ett partnerskap för att initiera och genomföra detta projekt.

Associerad partner är Loredana Gaita, Politehnica University Timisoara, Rumänien.


Aktiviteter

Konceptualiseringen av den ”gröna omställningen”

Mars 2025

Projektets första workshop fokuserar på diskurser kring den ”gröna omställningen” och extraktivism i stort, med särskilt fokus på samtida konstnärer från Latinamerika som utforskar dessa ämnen i sin praktik.

Denna online-workshop är uppdelad i två tillfällen och leds av den argentinska curatorn Victoria McCarthy. Först ges en bakgrund till den aktuella ”gröna omställningen”: internationella avtal, befintliga policyer, vikten av förnybar energi, problemet med lagring och batterier, leveranskedjor, utvinningsplatser och den övergripande påverkan av det system som lovar en mer hållbar framtid.

I den andra delen fördjupar sig McCarthy i fallstudier av konstnärer runt om i världen, och mer specifikt från Latinamerika, som tar upp dessa frågor i sina konstnärliga praktiker, genom installationer, videor, samskapade webbplatser, skulpturer med mera. Dessa konstnärer ifrågasätter inte bara kritiskt den pågående extraktivismen och den ”gröna omställningen”, utan låter oss också föreställa oss radikalt annorlunda framtider.

Omformulera begreppen ”natur” och ”extraktion” i tider av politisk instabilitet och krig

Juni 2025

Workshop i Ukraina för att aktivera en kritisk diskurs kring extraktivism.

Samdesigna ekopedagogik i väntan på framtiden

September 2025

En aktionsorienterad forskningssession i Tbilisi, för att samdesigna en skalbar utställningsmetod baserad på delagande.


*Extraktivism är en ekonomisk modell baserad på storskalig utvinning av naturresurser, såsom mineraler, olja och gas, ofta utan hänsyn till miljömässiga och sociala konsekvenser. Det innebär intensiv exploatering av naturresurser för export och ekonomisk tillväxt, ofta på bekostnad av den lokala naturen och samhällenas välbefinnande.


Contact

Daniel Urey
process leader
daniel.urey@fargfabriken.se
Karin Englund
project manager
karin@fargfabriken.se

Supported by

Det här projektet är finansierat av Nordiska Kulturfondens program Globus Forward.