Stockholmsvisioner på Färgfabriken 2 – Reparationssamhället nästa?
21 februari, 13 mars
17.00–19.00
Lilla salen, Färgfabriken
Samtalsserie om framtidens städer producerad i samarbete med journalisten Annica Kvint.
Moderator: Annica Kvint
Stockholmsvisioner på Färgfabriken var en samtalsserie om framtidens städer som arrangerades hösten 2022 i samarbete med journalisten Annica Kvint. Nu återkommer serien med två nya samtal. Vårens program utgår från Lövholmen, ett av Stockholms många aktuella utvecklingsområden, men handlar lika mycket om framtidens städer generellt.
Att addera i stället för radera. Det är vad arkitekturen i framtiden kommer att handla om, enligt den växande skara som vill se färre rivningar och bättre användning av de byggnader och stadsdelar som redan finns.
Forskare hävdar att lösningen på klimatutmaningarna finns i utvecklingen av våra städer. Men hur ser en önskvärd utveckling i ett framtida ”reparationssamhälle” ut? Vad spelar arkitekter för roll i det hela? Och hur påverkas vår syn på estetik?
Program
21 februari 17.00–19.00
Bättre begagnat
Att återanvända byggnader och stadsdelar är bland det mest resurssparande man kan ägna sig åt. Ändå rivs det mer än på länge, både i Stockholm och i andra städer. Vad beror det på? Och vad kan man göra åt det? I forskningsstudien Att återbruka det ’fula’ har arkitekterna Emma Lindberg, Daniel Lindberg och Johan Holkers valt att se framtida bostäder i de ”fula” kontorsbyggnader från 1960-, 70- och 80-talen som är den typ av byggnad som oftast hotas av rivning.
Hur sannolikt är det att de transformationer som arkitekterna vill se kommer att bli verklighet? Och vad gör den här typen av förändringar med synen på estetik? Det diskuterar Emma Lindberg med Peter Lundevall.
Mer om deltagarna
Arkitekten Emma Lindberg utgör, tillsammans med Daniel Lindberg och Johan Holkers, trion bakom forskningsprojektet Att återbruka ’det fula’, som undersöker hur rivningshotade kontorsbyggnader från 1960-, 70- och 80-talen kan byggas om och leva vidare som framtidens bostäder. Till vardags utgör Emma och Daniel kontoret Blick Arkitektur. Johan Holkers driver det egna företaget Holkers Arkitektur.
Peter Lundevall har varit stadsplanerare i Stockholm i 40 år. Han är också verksam som författare, inte minst till boken Att bygga en stad, som handlar om Stockholms 800-åriga historia. Nyligen publicerades också Lundevalls bok Funkis i Södra Ängby – folkhemmets trädgårdsstad.
13 mars 17.00–19.00
”Arkitekturaktivism” 2024
Interaktiva kartor som visar rivningshotade byggnader är ett nytt fenomen som dyker upp i allt fler länder. Är rivningskartan en stillsam form av ”arkitekturaktivism”? Vad vill de som står bakom de här initiativen? Och vilka är deras nästa drag? Natalie Hase är en av arkitekterna bakom 08demolition.se, som redovisar rivningar i Stockholms respektive Solna kommun. I det här samtalet möter hon Anna Mistry Bergbom, som representerar det internationella nätverket Architects Climate Action Network (ACAN). Under namnet rivningskartan.se bygger nätverkets svenska gren just nu en interaktiv rivningskarta för hela Sverige.
Mer om deltagarna
Arkitekten Natalie Hase representerar kollektivet bakom 08demolition, som startades hösten 2023 i Stockholm. Sajten kartlägger rivningshotade byggnader i Stockholm och Solna, med målet att förhindra rivning och istället verka för att den byggda miljön förändras genom transformation, bevarande och samutnyttjande. Förutom arbetet med 08 demolition driver Natalie Hase projekt fokuserade på transformation i egen regi.
Anna Mistry Bergbom är en av arkitekterna bakom det ideella nätverket Architects Climate Action Network (ACAN) Sverige. ACAN är ett internationellt forum för klimatengagemang som har målet att skapa ett hållbart samhällsbyggande inom de planetära gränserna. Till vardags jobbar Anna Mistry Bergbom som arkitekt på Ahlqvist & Almqvist Arkitekter och som återbrukssamordnare på Återbygget.
Bild: Lövholmen, där flera byggnader rivits under de senaste åren. Foto: Färgfabriken.
Relaterat
Stockholmsvisioner 1 på Färrgfabriken
Medproducent och moderator för samtalen är journalisten Annica Kvint, som bevakar stadsutveckling och arkitektur både som redaktör för tidskriften Arkitektur och som arkitekturkritiker i Dagens Nyheter. Samtalsserien Stockholmsvisioner på Färgfabriken startade hösten 2022 som en fortsättning på artikelserien med samma vinjett i Dagens Nyheter.
Läs hela artikelserien:
Stockholmsvisioner del 1: En hållbar huvudstad måste planeras nu. Dagens Nyheter 2022-02-01.
Stockholmsvisioner del 2: Yta istället för kvalitet präglar stadsbyggnadsdebatten. Dagens Nyheter 2022-02-09.
Stockholmsvisioner del 3: Stockholms behöver grönska för att klara klimatförändringarna. Dagens Nyheter 2022-02-14.