H-A-C-K – En tredimensionell ljud- och videoskulptur


25 augusti 2011 16 oktober 2011

Konstnärer: Håkan Lidbo, Andreas Tilliander och Joel Dittrich


H-A-C-K är en tredimensionell ljud- och videoskulptur skapad av electronicaproducenterna Andreas Tilliander och Håkan Lidbo tillsammans med videokonstnären och VJn Joel Dittrich.


Från olika riktningar kommer mängder av ljud strömmande och möter besökaren. Ljuden kommer från gammal och skrotad elektronik: stereoutrustning, kassettbandspelare, vinylspelare, TV-apparater etc. Alltsammans omvandlas och komponeras genom H-A-C-K till musik. På TV- apparaterna spelas avmagnetiserade VHS-band upp, vilket resulterar i oändliga ljud- och bildkonstellationer.

I H-A-C-K får vanligtvis oönskade ljud ifrån apparater som oftast anses daterade en ny funktion, istället för att vara enbart oljud komponeras de samman och klingar vackert. Detta ständigt föränderliga verk omvandlar på så vis det förbrukade till något nytt och blir därmed en kommentar till vår tids konsumtion av elektronik och vårt ständiga sug efter nya medieartiklar. H-A-C-K visar upp en musikalisk och visuell vision över ett elektroniskt kretslopp.

Installationen bjuder in besökaren till interaktion – rörelse och förflyttning i rummet resulterar i upptäckten av nya ljud och ljudkombinationer. Besökaren blir dessutom aktör i den livesänding av verket som läggs upp på www.h-a-c-k.se under utställningens gång.

Om konstnärerna

Andreas Tilliander är en av sveriges mest framträdande artister inom elektroscenen och är sedan 90-talet verksam inom en mängd olika konstellationer, både som musiker under namnet Mokira och med mastringsbolaget Repeatle. Han har också varit med och komponerat musik för radioprogrammet Ström och flertalet dansföreställningar, samt turnerat världen över med egna projekt och samprojekt med band som Familjen och Kent. 2005 vann han en grammis för albumet ”world industries”.

Håkan Lidbo har släppt mer än 250 skivor världen över och producerat och remixat artister som Fatboy Slim, Fever Ray och Depeche Mode. Hans musik sträcker sig från det obskyrt expremintella till det direkt poppiga. Liksom Andreas Tilliander är han också med och gör radioprogrammet Ström för Sveriges Radio P2, han är även en av arrangörerna till den elektroniska musikfestivalen Voltfestivalen.

Joel Dittrich är klubb -VJ och arbetar med konst, installationer och media, oftast rör det sig kring temat musik och ljud i synk till video- projiceringar. Han undervisar även i Digital Visual Art på bland annat Konstfack och är grundare av <3 AG Studios samt en av dem som startat VJ Union, en organisation som samlar sveriges bästa VJs. Till hösten 2011 kommer han att hålla i kurser om konst och konstteori på kandidatprogrammet vid Dalarnas Universitet.


Fördjupning

Läs gärna Love Lagerbergs text om H-A-C-K, finns här som pdf.