Arkitekturnätverket AES – Hållbart byggande utifrån platsens förutsättningar
Projektrummen och utomhus
30 april: Utställningen ”Down to earth – att bygga hållbara framtider tillsammans” öppnar
Den 7 och 8 maj: AES på plats för att undersöka olika konfigurationer och prototyper med tegel som ett relationellt byggmaterial
17 juni: Seminarium om erfarenheter av projektet ”AES flyttar in”, info om program och anmälan inom kort
Under våren och försommaren finns arkitekturnätverket AES på plats i Färgfabrikens Open Studio. Genom att utgå från Lövholmens specifika förutsättningar vill de undersöka metoder för en hållbar arkitektur. Det blir performance, seminarium och ett utforskande arbete där besökarna välkomnas att delta.
Här kan du läsa mer om programaktiviteter.
I sitt arbete vill AES utvidga arkitekturens roll genom platsskapande metoder och deltagande processer i en rörelse mot en mer hållbar framtid.
Vi flyttar in på Färgfabriken med målet att använda Lövholmens sociala och materiella resurser för att undersöka möjliga verktyg, byggmetoder och kompetenser som en arkitekt behöver ha med sig för att utveckla ett projekt tillsammans med dem som redan finns på en plats. Vi gör också detta i en övertygelse om att om man placerar en arkitektonisk process mitt i någon av stadens vardagsmiljöer kan flera människor inspireras och inkluderas i att forma vår byggda miljö.
Om de medverkande
Architectural Environmental Strategies (AES) är en ideell organisation som grundades 2009. De arbetar med praktiskt utforskande metoder i det breda arkitekturfältet och ser det som en experimentell verkstad som drivs av nyfiket utforskande och idédrivet byggande.
AES har de senaste åren samarbetat i det europeiska forskningsnätverket Building Impact Zero Network (BiOn), som fokuserar på hållbart byggande. Genom nätverket har olika deltagandeprocesser och miljövänliga byggtekniker undersökts och iscensatts. Detta har resulterat i mindre byggprojekt på ett flertal platser runt om i Europa.
Alla projekt utgår från sin plats unika förutsättningar men med likhet i metod.
Det praktiknära forskningsarbetet i BiOn spänner från 2015–2022 och 2019 prisades nätverket med “best practice award for adult learning” av ERASMUS+ som finansierat utvecklingen.
AES har både medverkat och lett utvecklingen i BiOn bland annat genom ett projekt där de murat en butik i kubbhus-tekniken tillsammans med det sociala företaget Eko Odlarna, i Östertälje. Under fyra veckor planerade, ritade och byggdes butiken direkt på plats, tillsammans med Eko Odlarna, där många av deltagarna saknade tidigare erfarenheter av att både rita och bygga. I projektet arbetade AES också med platsens materiella resurser och byggde med återvunnet och naturmaterial som samlades in från omgivningen.
Building Impact Zero Network (BiOn)
Relaterat
Open Studio påbörjades 2017 genom samarbetet med konst- och designgruppen Very Very Gold, då Färgfabriken bestämde sig för att utforska olika sätt att exponera den kreativa tanken och handlingen, innan den intagit sin slutgiltiga form, samtidigt som vi ville föra kreatörer och publik närmare varandra.
Open Studio handlar om att exponera den kreativa tanken när den fortfarande befinner sig i rörelse. Till Open Studio bjuder Färgfabriken in olika spännande kreatörer att under en kort tid ta över ett projektrum.
Kontakt
AES – Erika Henriksson
Arkitekt ansvarig för (Open studio) AES flyttar in – öppen process på Lövholmen
henriksson.henriksson@gmail.com
Färgfabriken – Karin Englund
Projektledare
karin@fargfabriken.se