New Urban Topologies genomförs i Mostar, 7–9 november 2012!

 

Mellan den 7–9 november genomförs New Urban Topologies i staden Mostar, Bosnien-Hercegovina. Representanter från den privata och offentliga sektorn, engagerade arkitekter, konstnärer, studenter och forskare samlas och utbyter idéer om Mostars möjliga framtid. 

Hur återuppbygger man en laddad plats?

Staden Mostar är kanske mest känd för bron Stari Most (från 1566) som totalförstördes under inbördeskriget i det forna Jugoslavien 1993. Mostar blev efter kriget en delad stad där kroater och bosniaker lever på varsin sida om floden Neretva. Bron har rekonstruerats men en stor del av staden ligger fortfarande i ruiner, sjutton år efter krigets slut.

Men den senaste tiden har något hänt. Detta laddade område håller på att väckas till liv och omvandlas. Hur gör man detta till en plats som förenar och skapar rum för alla Mostars invånare?

Utgångspunkten för NUT-Mostar blir detta område och dess förvandling. En strävan efter kommunikation mellan olika delar av staden står i fokus och ambitionen är att skapa en grund för fortsatta samtal.

New Urban Topologies är en rörlig plattform som söker upp olika platser i världen och skapar möjligheter för möten och diskussioner om demokrati och stadsutveckling. En viktig del av NUT är det internationella utbytet. Genom en samling inbjudna gäster från bl a Stockholm, Färgfabriken, Alexandria, Chisinau, Skopje och Riga får också diskussionerna i Mostar ett internationellt perspektiv.

Mer information om NUT-Mostar kommer inom kort. Läs gärna mer om genomförda projekt inom New Urban Toplogies här.


En temporär hängbro mellan Mostars två sidor installerades efter kriget. Numera är bron helt återskapad medan områdena runtomkring fortfarande till stora delar är ödelagda.