En blick in i framtiden – del 1.

Ett stort antal föreläsare, experter och engagerade i infrastrukturfrågor har på olika sätt varit delaktiga i Stockholm on the Move. Vi passade på att fråga dem om deras tankar och funderingar kring möjliga framtida scenarior. Hur ser framtidens stadslandskap ut? Utopiskt, dystopiskt eller någonstans mittemellan? 

Deras tankar läggs ut i bloggen kontinuerligt. Först ut är Ivan Kucina, assisterande professor i Arkitektur, Universitetet i Belgrad samt gästlärare på Parsons School for Design, New York samt workshopledare för gruppen ”Stockholms gemensamma vatten”.

Framtidens stad

”Jag kan tänka mig en stad baserad på människans förmåga att producera och njuta, som samtidigt är socialt hållbar, en bra miljö där alla kan hitta sitt eget lugn. I sådana miljöer existerar infrastruktur, men den är osynlig, vilket nödvändigtvis inte betyder att den är gömd i mörka tunnlar, utan snarare att den fungerar annorlunda, i form av WiFi eller radiovågor. Jag tror att rörlighet kommer att uppnås med olika resurser, med små flygande apparater eller teleportering. En dematerialisering av infrastrukturen skulle frigöra utrymme och skapa rum för enskild byggverksamhet. Denna sorts stad bör inte planeras utan istället växa fram genom självreglerade processer.”