Träffa oss i Almedalen! Samhällsbyggararenan 5 juli

Arkitektur och kultur som stabilisatorer i det snabbare digitala samhället.

Arrangör: Expanded Societies, Färgfabriken, White arkitekter, Sveriges Arkitekter

Dag: 5/7 2017 11:00 – 12:00
Plats: Samhällsbyggararenan, båten Blue Charm

Dagens program kommer att ta upp frågan om hur arkitektur och kultur kan bidra till att stabilisera den närmast kaosartade och rasande snabba förändringen våra samhällen går igenom. Hur påverkar den digitala tekniken våra liv? Vem styr utvecklingen? Går vi emot en digital civilisation?

Expanded Societies har definierat fem temaområden kring digitaliseringen som kommer att påverka vår framtid; En digital civilisation, nya dimensioner på livskvalitet, kulturens roll, psykologi och filosofi, turbulent postdemokrati. Dagens seminarium kommer att fokusera på hur den snabba, oftast turbulenta förändringen av vårt gemensamma framtidsbyggande påverkar oss som människor och civilisation. Utvecklingen är i grunden positiv och skapar nya möjligheter. Men är den tekniska närmast revolutionära utvecklingen kontrollerbar? Vill eller kan vi kontrollera den? Forskning visar att vår hjärna behöver stabilisatorer för att inte tappa orienteringen i perceptionsförmågan. Kan vi hamna i kaos och i ett inferno istället för i smarta och hållbara städer? Hur kan arkitektur och kultur hjälpa till att skapa stabilitet och riktning i det digitala samhällsbyggandet?

Seminariet kommer att hållas med interaktiv och kollektiv dialog med deltagarna. 

Medverkande:
• Per Hamid Ghatan, Överläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala
• Nina Borgström, Digital Director, White arkitekter
• Elise Grosse, Utvecklingsansvarig Hållbarhet, White arkitekter
• Anders Bergmark, Expanded Societies, Färgfabriken
• Charlotta Holm Hildebrand, Bransch chef, Sveriges Arkitekter
• Andreas Gedin, Konstnär

Ingen föranmälan krävs, men skicka gärna ett mail till anders@fargfabriken och berätta om du är i Almedalen och vill komma.