Self Build City i New York

Färgfabrikens projekt Self Build City har visats på Van Alen Institute 26-28 oktober 2017 i New York som en del av utställningen Aiming for Democratic Architecture anordnad av Sveriges Arkitekter och Svenska institutet. Under en vecka arrangerades seminarier, samtal och workshops inför och under utställningen. Programmet tog sin utgångspunkt i arkitekturens roll i ett demokratiskt samhälle. Detta var Sveriges bidrag till New Yorks designmånad Archtober och programmet inleddes på Sveriges generalkonsulat. Utställningen kommer framöver att erbjudas till svenska ambassader runt om i världen.

Self Build City är ett samarbete mellan Färgfabriken, KTH Arkitekturskolan och Knivstabostäder. Self Build City ska vara en samtida, urban version av egnahemsbyggandet där nyanlända och andra grupper med små resurser kan bygga sina egna och andras bostäder och samtidigt få träning i byggyrken. I Knivsta kommun ska ett pilotprojekt genomföras där arbetssökande nyanlända ska utbildas i byggande, och medverka i uppförandet av ett energisnålt hus i trä.

 En workshop kring Self Build City och självbyggeri som verktyg för att skapa överkomliga bostäder genomfördes tillsammans med deltagande arkitekter och arkitekturstudenter från Parson’s School of Design anordnades på Van Alen Institute den 26 oktober.

Self Build City presenterades också av Per Franson, tf rektor på KTH Arkitekturskolan, under en föreläsning och paneldebatt den 24 oktober på The Center for Architecture/AIA New York.

Under veckan skapade den malmöbaserade konstnären Ola Kalnins även en muralmålning i Brooklyn som invigdes på lördagen som en del av programmet.

Har du frågor om Self Build City? Kontakta Jan Rydén, Färgfabriken. jan.ryden@fargfabriken.se

Pressmeddelande om Aiming for Democratic Architecture från Svenska Institutet

Swedish Design Moves New York arrangeras av Svenska institutet, Sveriges generalkonsulat i New York, STHLMNYC, Visit Sweden och Sveriges Arkitekter. www.swedishdesignmoves.com/archtober