Växtfärgningsworkshop – Ledd av Karin Bjurström
4 oktober 2021
Workshop
Färgfabriken, Stora salen
Återbruk genom växtfärgning för ungdomar mellan 15–20 år ledd av konstnären och designern Karin Bjurström (Alice Fine).
Återbruk genom växtfärgning: Ge ett gammalt plagg nytt liv!
Hur kan man själv tänka och agera för att kunna använda kläders möjighet till kreativa och personliga uttryck på ett medvetet och hållbart sätt?” I workshopen lär vi oss mer om varför klädindustrin är så ohållbar idag, om kemikalieanvändning och ohälsosamma arbetsförhållanden, men framför allt får vi testa tekniker för växtfärgning som ett sätt att förnya och återbruka gamla plagg och textilier.
En möjlighet att ge liv åt något som ligger och dammar längst in i garderoben!
Att tänka på: Ta med en gammal t-shirt, en kjol, en sjal eller ett par shorts som har sett bättre dagar. Du får prova två olika tekniker så ta med minst två plagg. Tänk på att plagget måste vara i naturmaterial och i en ljus färg (några % elastan eller liknande är ok). Det kommer även finnas en del begagnade plagg eller tygbitar för dig som vill testa men inte hittar något gammalt.
Begränsat antal platser (aktiviteten riktar sig till ungdomar 15-20 år), föranmälan krävs!
Aktiviteten är gratis.
Du är kanske intresserad av konst, hantverk, återbruk, och/eller klimat- och miljöfrågor, eller bara nyfiken på att pröva något nytt.
Om konstnären
Karin Bjurström (Alice Fine) är konstnär och designer, vars konstnärliga praktik är starkt kopplad till idéer om hållbar konsumtion och återbruk. Kläderna vi bär är inte bara en praktisk nödvändighet utan också en viktig del i vår identitet. De ger oss möjlighet att uttrycka oss kreativt och visa tillhörighet med varandra. Men klädindustrin släpper ut väldiga mängder kemikalier och mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop, samtidigt som arbetsförhållandena ofta är usla. Finns det kreativa strategier för att kringgå den ohållbara modeindustrin?
Relaterat
Aktiviteten är en del av projektet Lyssna som undersöker klimat i gränslandet mellan kunskap och känslor.
Med stöd från
Svenska postkodstiftelsen