Valen som formar staden


15 november 2011

Ett samtal om värde och prioriteringar i våra städer.
I samarbete med Goethe-Institut.
Plats: Färgfabriken

Medverkande: Michael Ziehl, ZwischenZeitZentrale
, Jonas Frejd, YIMBY, Catharina Thörn, Göteborgs universitet

Moderator: Maria Lantz, Kungliga konsthögskolanKöpcenter, kollektivtrafik, kontor, kulturutbud – vilka värden präglar staden och gör att vi vill bo just i en viss stadsdel? Hur kan funktioners värde mätas? Vissa är lätta att mäta i pengar, andra nästan omöjliga. Vad höjer priset på mark och bostäder i ett område, är det samma faktorer som gör att vi trivs?

ZwischenZeitZentrale (ZZZ) är aktiva i den med tyska mått mätt fattiga staden Bremen. Genom att hitta nya, tillfälliga funktioner för övergivna byggnader i staden blåser de liv i kvarter som håller på att somna in. En gammal myndighetsbyggnad blir ett kulturhus och en stor, övergiven företagslokal blir kontorshotell och ateljéer. De engagerar de boende i området och hittar människor vars idéer de hjälper till att förverkliga. Lokalerna och stadsdelarna får nytt liv, högre värde, och arbetstillfällen skapas.

Tillsammans med Färgfabriken bjuder Goethe-Institut in till ett samtal om värden och prioriteringar i staden. Möt aktiva från ZZZ, Jonas Frejd från YIMBY Stockholm och Catharina Thörn, forskare vid Göteborgs universitet.

Samtalet modereras av Maria Lantz, ansvarig för projektutbildningen Konst&Arkitektur på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, där urban utveckling är i fokus.

Detta seminarium är ett av två som arrangeras av Goethe-Institut i samarbete med Färgfabriken. Del två heter Vem ska bestämma om staden? – Medbestämmande och demokrati, ska alla tycka, vill alla tycka?