Tobias Bernstrup – Re-animate me


28 september 2002

Performance och releaseparty
Färgfabriken


Performance och releaseparty för Tobias Bernstrups nya CD Re-animate me.


Färgfabriken är stolta över att kunna presentera Re-animate me, en CD av och med Tobias Bernstrup, där han själv står för musik, texter, sång och keyboards. Re-animate me är Bernstrups första CD i obegränsad upplaga och ges ut av Färgfabriken. Den har mixats av Johan Vävare, som tidigare bland annat producerat Olle Ljungström, Thomas Di Leva och Lustans Lakejer.

Re-animate me släpps för första gången den 28:e september med ett stort releaseparty på Färgfabriken. Tobias Bernstrup gör då också sitt första offentliga framträdande i Sverige sedan flytten till Berlin 2000. Det blir det första i en serie framträdande i samband med lanseringen av Re-aminate me. Närmast efter Stockholm och Färgfabriken kommer Tobias Bernstrup att framträda på Palais de Tokyo i Paris den 3:e oktober. Planer finns också för kommande framträdanden i bland annat New York och Chicago.

Att Tobias Bernstrup nu gör en CD i obegränsad upplaga är en logisk följd av hans konstnärskap, där musiken alltid haft en central betydelse. Egenproducerad musik förekommer i nästan samtliga av hans konstverk, vare sig det handlar om animerade videos, interaktiva dataspel eller hans uppmärksammade performances där han framför sina egna låtar live. Sedan 1997 har han gjort ett flertal performances runt om i världen, bland annat i Stockholm, New York, Mexico City, Chicago, Milano, Basel, Berlin och Venedig. På Färgfabriken gjorde han ett framträdande på ”Teleport Diner” 2000.

Det nya låtmaterialet på Re-animate me har starka kopplingar till de dataspelsvärldar Bernstrup arbetar med parallellt med musiken. Det märks redan i låttitlarna – som ”Jpeg-boy”, ”Polygon Lover”, ”Videodrome” och ”Re-Animator”. Musiken är som tidigare influerad av framför allt 80-tals Italo-syntpop men har nu fått ett något tyngre sound med inslag av både heavy metal gitarr och New Romantic.

Tobias Bernstrup bor och arbetar sedan 2000 i Berlin. Han bodde tidigare i Stockholm där han gick på Konsthögskolan 1993-98. Under hösten 2002 och våren 2003 innehar han Konstnärsnämndens ateljéstipendium New York vid ISCP. Re-aminate me är alltså hans första riktiga musik-CD och som för Färgfabriken är ytterligare en konsekvens av ambitionen att fungera lika mycket som produktionsplattform som utställningsplats. CD:n Re-animate me kommer att finnas tillgänglig för försäljning genom Färgfabriken och på utvalda platser i Stockholm såväl som internationellt. Priset kommer att vara på samma nivå som en normal musik-CD. Release-partyt den 28:e september på Färgfabriken öppnar portarna kl. 20.00. Förutom Tobias Bernstrups performance kommer det att finnas barer och discjockeys.