The Monk – Filmvisning av The Maw Naings långfilm The Monk (2014)


27 oktober 2016

Filmvisning
Stora salen, Färgfabriken


Filmvisning i anslutning till utställningen Balans och Provokation på Färgfabriken.


Filmskaparen, poeten och konstnären The Maw Naing (f. 1971) har länge burit på idén till installationen In And Out of Thin Layer. Installationen, som han som han deltar med i utställningen Balans och Provokation på Färgfabriken, består av 60 handsydda myggnät. En första version av installationen realiserades i filmen The Monk.

I Burma är det en vanligt förekommande tradition att buddhistiska munkar mediterar i sina myggnät. Näten skapar ett eget rum för eftertanke och reflektion, trots deras mycket tunna skikt. Även om The Maw Naing har ett ambivalent och komplext förhållande till religion, finner han att den buddhistiska praktiken av meditation besitter användbara egenskaper. I In And Out of Thin Layer vill The Maw Naing väcka frågor om existentialism, vad det innebär att vara människa och hur vi behöver se till oss själva att utvecklas och upprätthålla fred och balans, teman som han återkommer till i The Monk.

Om filmen The Monk

I filmen får vi följa en ung pojke vid namn Zawana och hans liv inom ett buddhistiskt kloster i en liten by på landsbygden i Burma. När klostrets andliga ledare plötsligt blir svårt sjuk tvingas den unge Zawaba ta ställning i en rad svåra och avgörande val. Detta är en berättelse om en ung människas sökande efter identitet, om att ta egna beslut och ansvar i en snabbt förändrande omvärld.

För ungefär tio år sedan inleddes en demokratiseringsprocess i Burma efter 50 år av militärstyre, och befolkningens förväntningarna på landets framtid är höga. Burmas politiska och samhälleliga situation har många likheter med filmen protagonist som också befinner sig i ett avgörande skede i sitt liv, med en oviss framtid framför sig som både kan innebära nya och fantastiska möjligheter som förfall.

Filmteam:
Regissör: The Maw Naing
Författare: Aung Min
Foto: Tin Win Naing

Rollista:
Novice Zawana: Kyaw Nyi Thu
Mariar: Han Newe Nyein
Abbot U Dahma: Thein Swe Myint
Munk Yawata: Mow San

The Monk
Burmesisk/Tjeckisk samproduktion, 95 min
Språk: Burmesiska
Undertext: Engelska