The Charley Party


11 mars 2006


Färgfabriken och curatorerna för 2006 års Berlinbiennal är stolta att presentera The Charley Party – ett evenemang inom ramen för den 4:e Berlinbiennalen.


Curatortrion – konstnären Maurizio Cattelan, curatorn och kritikern Massimiliano Gioni och curatorn och skribenten Ali Subotnick – kommer tillsammans med Färgfabriken att anordna en fest, presentera den enorma katalogen Checkpoint Charley och introducera de svenska konstnärer som är utvalda för biennalen.

Cattelan, Gioni och Subotnick står också bakom The Wrong Gallery, ”en bakdörr till den samtida konstvärlden, och som alltid är stängd”, som nyligen flyttade från Chelsea till Tate Modern. Klockan 21.30 kommer Massimiliano Gioni hålla ett unikt tal om den 4:e Berlinbiennalen och om samarbetet med Färgfabriken. Han presenterar även katalogen Checkpoint Charley samt de svenska konstnärer som valts ut till biennalen: Felix Gmelin, Nathalie Djurberg & Klara Lidén/Bajki.

Checkpoint Charley föddes ur de undersökningar curatorerna gjorde inför biennalen. Publikationen sammanför bilder producerade av över 700 konstnärer påträffade i ateljéer, funna i kataloger och rekommenderade av vänner och kolleger. Den 4:e Berlinbiennalen är inte bara en enskild utställning: den består av en serie evenemang, projekt och andra uttryck. Aktiviteterna och aktionerna startade förra våren i Berlin och runt omkring i Tyskland med en serie presentationer och föreläsningar.

Curatorernas första initiativ, en spalt i magasinet Zitty, tog sin början i mars 2005. I september öppnades sedan Gagosian Gallery i Berlin, ett galleri som presenterar nya utställningar var fjärde vecka. De tre curatorerna har också publicerat en dagbok i Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. I november 2005 gavs katalogen Checkpoint Charley ut. Katalogen är förverkligad med hjälp av Färgfabriken. Nu är det dags för The Charley Party. Utställningsdelen i den 4:e Berlinbiennalen, med namnet ”Of Mice and Men”, kommer att öppnas för allmänheten den 25:e mars 2006 i Berlin.


I samarbete med

The Charley Party samarbetar med Goethe Institut och The Culture 2000 program of the EU.