Striking, Silent Marble – Filmvisning och samtal med Yuri Ancarani på Italienska Kulturinstitutet


15 maj

Yuri Ancarani: Striking, Silent Marble
Tid: 15 maj, 18.00–19.00
Plats: Italienska Kulturinstitutet, Gärdesgatan 14
Språk: engelska

Visning av filmen Il Capo av  Yuri Ancarani. Därefter ett samtal med Ancarani, modererat av Daniel Urey, processledare vid Färgfabriken.

Programmet presenteras inom ramen för Stockholm Art Week.


“A choreographed, spooky portrait of a marble quarry, this film features the best use of a monolith and upward pan since Kubrik’s 2001. Man, machines, nature come together in an elemental masterpiece”. True/False Film Festival, Columbia 

Den italienska konstnären Yuri Ancaranis verk blandar uttryck från dokumentärfilm och samtidskonst. Hans film Il Capo (2010) kom till när han tillbringade nästan ett år med att filma på Monte Bettolgi i Carrara-regionen i Apuanska Alperna i Italien. Resultatet är en ordlös film och en överraskande poetisk dokumentär inspelad i ett italienskt marmorbrott, som skildrar stenbrytarnas arbete från Aines, en plats med en tusenårig historia och unikt kulturarv.

Under Stockholm Art Week erbjuds publiken en unik möjlighet att se filmen Il Capo, följt av ett samtal med konstnären lett av Daniel Urey, processledare på Färgfabriken, med fokus på utvinning av marmor som ett motsägelsefullt element – ​​det är både en förutsättning för att göra vacker konst och en del av förstörelsen av naturen.

Programmet är framtaget i samarbete med Italienska Kulturinstitutet i Stockholm.