Sonja Nilsson – En rumslig filminstallation i fem akter
Stora salen, Färgfabriken
Hösten 2013 visade Färgfabriken en stor utställning med Sonja Nilsson som genom en rumslig filminstallation fyllde hela Färgfabrikens stora sal.
Sonja Nilsson har skapat ett fiktivt drama i fem akter där vi under en kväll får följa några personers lustfyllda jakt på äventyr. Dramat får mot slutet en tvär vändning och drömmarna och förväntningarna kring hur kvällen ska uppfyllas går om intet.
Vi kastas rakt in i en uppskruvad stämning, en kväll där roller utforskas, där begäret efter kärlek och sex styr och där gränser överträds. Sonja Nilsson har skapat ett drama där en känsla av berusning tränger in i varje scen. Utställningen är fylld av referenser till en annan tid. Ett rosaskimrande 1970-tal vaggar in oss i en trygg förväntan, men i bakgrunden svävar hela tiden något okontrollerat. Mot slutet ställs allt plötsligt på ända i sängkammaren, då en tjejs transidentitet avslöjas.
Filminstallationen är uppbyggd av tablåer som betraktaren förflyttar sig mellan. Relationen mellan den som ser och den som blir sedd är en central del både i och utanför dramat. Sonja Nilssons metod att sammanföra filmade scener, där karaktärerna framträder likt hologram, med verkliga interiörer skapar en obehagligt levande och verklighetstrogen berättelse. Som betraktare kommer vi mycket nära det som utspelar sig framför våra ögon. Vi rör oss mellan scenerna, vi står i dörröppningar och fönstergluggar och kikar in. Vi blir inte bara besökare till en utställning, vi blir vittnen till ett våldsbrott.
I Sonja Nilssons verk pågår det på flera nivåer ett slags spel med förväntningar; mellan karaktärerna i dramat, mellan betraktare och karaktär, mellan betraktare och betraktare. Utställningen väcker frågor om delaktighet samt om hur våra förväntningar styr vår upplevelse, och ibland även vår reaktion, på det vi möter. Sonja Nilsson arbetar ofta med betraktarens förväntningar och reflekterar bilden tillbaka mot den som tittar. Med de tydliga visuella referenserna till en annan tid väcks också frågor om vad som egentligen förändrats?
Till utställningen producerades även en omfattande katalog med bilder från verket, texter av Kathryn Fischer, Kathleen Taylor, Louise Wallenberg, Lotta Lundberg och Lukas Sålby, samt ett samtal mellan Sonja Nilsson och Fia Palmgren. Katalogen är ett komplement till utställningen och skribenterna har utifrån olika perspektiv närmat sig handlingen i Sonjas verk och de tankar det väcker.
Om konstnären
Sonja Nilsson (1977) har många gånger uppmärksammats för sina starka och överraskande utställningar. Hon är utbildad på Konstskolan i Hässleholm samt Kristianstads konstskola och 2001 tog hon sin MFA från Konsthögskolan Valand i Göteborg. Efter avslutade studier köpte hon en Bygdegård i Ljusdal där hon under flera perioder bott och arbetat. I samband med ett ateljéstipendium flyttade hon till Berlin 2006, där hon sedan dess varit baserad. Hon har i sitt konstnärskap intresserat sig mycket för psykologiska processer där betraktaren ofta är den som hamnar i centrum.