Sommarklubb+videokonst – Screenings av videokonst på sommarens klubbar
28 juni 2013, 5 juli 2013, 9 juli 2013, 26 juli 2013, 27 juli 2013
Videokonst
Stora salen, Färgfabriken
I sommar då utställningarna tagit sommarlov arrangerar Färgfabrikens Kafé klubbar i vår mäktiga pelarsal. Vi kommer inte bara ge er förstklassig musik utan även den visuella konsten kommer slå sig in på klubbarna. Färgfabrikens konsthall kommer i samband med klubbarna visa utvalda videoverk i samarbete med Filmform och Where Dreams Cross för att stärka den visuella konstens plats i klubbsammanhang.
28 juni – NATTEN #24Färgfabrikens stora sal, kl 20–03.
Mer info om Natten här.
I dansens, musikens och kärlekens anda visar vi videokonst av Johanna Billing och Joanna Rytel.
Johanna Billing (född 1973) är en konstnär som huvudsakligen arbetar med video men producerar också performance och musik evenemang på skivbolaget Make it happen. Verket som visas på Färgfabriken är en video från inspelningen i Atlantis studio i Stockholm, där cirka 40 musiker spelar in en cover på You don’t love me yet, en låt som skrevs 1984 av Roky Erickson. Filmen är del av en pågående, omfattande turné som påbörjades 2002, som innehåller åtskilliga livetolkningar av lokala deltagare vid varje framträdande, där man utforkar potentialen hos coverversioner och hur de inbjuder till att undergräva och förändra originalet.
Joanna Rytel (född 1974) var tidigare med i den feminsitiska konstnärsgruppen Unfucked Pussy med bland andra Fia-Stina Sandlund. Hon arbetar främst med frågor som rör den kvinnliga kroppen och har tidigare gjort ett performance på Färgfabriken 2008 då hon bjöd besökarna på tårtor i form av foster för att fira alla bortaborterade fosters födelsedagar. I sommar kommer vi visa Getperformance som är en del i en serie djurperformance där kan man se Joanna Rytel dansa framför får, getter, hästar och kossor och strippa för apor. Betraktaren (filmpubliken) blir en voyeur som tittar på djuren som i sin tur tittar på konstnären. Verket problematiserar i sin utformaning subjets–objekts relationen, vem tittar egentligen på vem och varför?
Visas i samarbete med Filmform.
5 juli – Klubb
LINE-UP: BABA STILTZ (LIVE), JOHANNA RITSCHER, SHITXFACED,
KLUBB 8, NAMASTE, KLUBBSODA
Vi visar videoverk av Johanna Billing och Joanna Rytel, se mer information ovan. Verken visas i samarbete med Filmform.
9–10 juli – WWDIS Summer Fest
LINE-UP: DEATH FROM ABOVE 1979 (CAN) KING KHAN & THE SHRINES (CAN/GER) DEAD SKELETONS (IS) I BREAK HORSES (SWE) MOON DUO (US) FIDLAR (US) WHITE FENCE (US) PARQUET COURTS (US) TWO GALLANTS (US) ICEAGE (DK) M. LAMAR (US) GOAT DJ SET SIC ALPS (US) GUITAR WOLF (JAP) SAMLING (SWE) HOLOGRAMS (SWE) ALUK TODOLO (FR) MF/MB/ (SWE) WESTKUST (SWE)
I dagarna två kommer vi visa videoverk av Johan Wik.
Johan Wik (född 1975) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan samt Valand i Göteborg. Han arbetar uteslutande med video/film som medium och med en skrämmande perfektion lyckas han skapa scener som är våldsamt vackra och både äcklar och berör tittaren.
På Färgfabriken kommer Johan Wik visa ett urval av filmer vissa verk som visats tidigare samt några helt nyproducerade filmer.
26 juli – Mash Up International Carnaval
Gästas av Lilla Namo, Cassandra Casita, Kakan & vänner.
I samarbete med Where Dreams Cross visar vi videokonst av Tobias Bernstrup & Johan Wik, Zackary Drucker samt Rossina Bossio.
Tobias Bernstrup och Johan Wik
Musikperformance-videon DESTRUCTION är ett samarbete mellan konstnären/musikern Tobias Bernstrup och videokonstnären/filmaren Johan Wik. I deras samarbete drabbar Bernstrup’s science fiction inspirerade androgyna scen-persona samman med Johan Wiks starka bildspråk influerat av actionfilmens våld och effekter.
Tobias Bernstrup (1970) är en av Sveriges viktigaste performance- och new media baserade konstnärer som varit internationellt verksam i mer än ett decennium. Han har skapat sin egen omisskännliga performance-persona i avancerade kostymer i högblank latex och make up. Genom re-medialisering adresserar han frågor om identitet och kön och den suddiga gränsen mellan den virtuella och den verkliga. Under åren har Tobias Bernstrups verk visats på flertalet antal större institutioner, museer och gallerier i hela världen. Bland annat dessa: Palais de Tokyo, Basel Museum für Gegenwartskunst, Biennale de Lyon, Busan Biennalen, Kairo biennalen, Shanghai Duolun MoMA, North Miami MoCA , MASS MoCA, Göteborgs Konstmuseum, Tate Modern, The Kitchen i New York, Färgfabriken och Moderna Museet. Som musiker har Tobias släpp 5 album och ett 10-tal singlar, varav albumet ’Re-Animate Me’ i samarbete med Färgfabriken 2002. Under juli månad släppts Tobias Bernstrups nya vinyl EP ’Destruction’ på den Holländska labeln Gooiland Elektro/Enfant Terrible.
Johan Wik (1975) utbildad vid Kungl. Konsthögskolan har uppmärksammats för sina extremt tekniskt drivna videoverk där han undersöker våldets yta och maskulinitetens stereotyper. Han tilldelades Gerhard och Peggy Bonniers stipendium för sitt verk Untitled (2011) där han genom användandet av knivskarpa slowmotion-sekvenser skildrar män som slåss med knytnävarna. Mellan slagen uppstår en meditativ tystnad, en paus och ett andrum för betraktaren. Vackert ljussatt och filmat i slow motion står männens graciösa rörelser i skarp kontrast till de våldsamheter de är involverade i. Untitled tvingar oss att fundera över mansrollen och det allt större suget efter våldsamma scener inom populärkulturen. Johan Wiks arbeten har visats på bla. Fotografiska Museet, Konstakademien, Moderna Museet och Conceptual Art Centre Bukovje, Slovenien.
Titel: DESTRUCTION
Foto, regi: Johan Wik
Text, musik och performance av Tobias Bernstrup
År: 2013
Tid: 4.25 min
Zackary Drucker
Zackary Drucker är en konstnär som omprövar hur vi tänker kring genus, sexualitet och betraktande. Hennes deltagande konstverk komplicerar den etablerade tvåsamheten för betraktaren och motivet, ”insider och outsider”, det manliga och kvinnliga för att skapa en komplex bild av jaget. Drucker använder en rad olika kreativa enheter, vilka alla strävar mot skildringen av kroppslig identitet, sin egen och andras. Att utforma, upptäcka och manifestera sig själv som ”en kvinna i fel värld,” är rotat i hennes arbete och att framhålla och undersöka icke erkända aspekter av transpersoners historia. Zackary Drucker tog sin MFA vid California Institute of the Arts 2007 och en BFA vid School of Visual Arts år 2005. Hon har gjort performanceverk och ställt ut internationellt på ett stort antal museer, gallerier och filmfestivaler, bland annat vid den 54:e Venedig biennalen 2011. Filmen ”At Least You Know You Exist” är helt filmad i en lägenhet i uptown New York där den legendariska performance och dragqueenen Mother Flawless Sabrina bor. Filmen är en platsspecifik utforskning av en tillsynes fixerad plats men där allt är under ett tillstånd av ständig förändring. I arbetet mellan ”Flawless” och Drucker vävs en flödande, parallell text fram som ett tvådelat samtidigt gemensamt porträtt av dessa två vänners liv. ”At Least You Know You Exist” är en utforskning av trans-identitet och försöker sudda ut det traditionella dokumentära som ofta har exploaterande metoder för representation.
Titel: ”At Least You Know You Exist”
År: 2011
Tid: 16 min
Rossina Bossio
Rossina Bossio är en multimedia-konstnär född i Bogotá, Colombia. Hon studerade vid Pontificia Universidad Javeriana i sin hemstad och på L’École des Beaux-Arts i Rennes, Frankrike. Bossios arbete är en subtil vägran att anpassa sig till den verkliga världen. Genom figurativa bilder, statisk eller rörlig, tvådimensionell eller tredimensionell, försöker konstnären ständigt att skriva sin egen historia, och därigenom åter bygga upp världen på sina egna villkor. Ord som tvetydighet, osäkerhet och motsägelser kan beskriva hennes arbete. Under 2010 inledde hon en längre serie verk The Holy Beauty Project (THBP). Med måleri, video och performance utforskar THBP den förföriska makt och kraftiga påverkan bilder av både religiösa och po- ikonografiska element har på vår identitet, sociala normer och skönhetsideal. Filmen The Holy Beauty Project Volume 3 är den tredje och sista filmen i serien och ifrågasätter även gränserna mellan vad som anses vara manligt och kvinnligt, det latinamerikanska och europeiska, antika och samtida.
Titel: The Holy Beauty Project Volume 3
År: 2013
Tid: 6.32 min
Where Dreams Cross är ett konstprojekt som bygger på att försöka göra film och videokonst mer tillgänglig. Projektet syftar till att skapa nya visningsmöjligheter för konstfilm samt att nå ut med denna till människor som inte vanligtvis besöker konventionella gallerier.Ett av de viktigaste målen med Where Dreams Cross är att skapa en kostnadsfri, spontan, överraskande och personlig upplevelse för betraktaren. Detta sker genom visningar av konstfilm i det offentliga rummet på platser som känns oväntade och spännande; på husfasader och på gator och torg, eller i ett parkeringshus, en hotell lobby eller under en bro. På detta sätt kan spännande och intressanta möten skapas, vilket är en viktig del av konstens utveckling i det offentliga rummet.
27 juli – NATTEN #25
Färgfabrikens Stora sal, kl 20-03.
Mer info om Natten här.
I samarbete med Where Dreams Cross visar vi videokonst av Tobias Bernstrup & Johan Wik, Zackary Drucker samt Rossina Bossio se mer info ovan.