Short Stories – Med berättelsen i centrum


26 februari 2005 27 mars 2005

Grupputställning

Medverkande formgivare: Elizabeth Haven, Lizzie Ridout, Lisa Olausson, Maria Boj, Sara Isaksson, Emma Åkerman, Hanna Wärning


Short stories är en utställning med formgivare som på olika sätt arbetar med berättelsen som ett centralt element i sina verk.


Den engelska duon EMPRESS (Elizabeth Haven och Lizzie Ridout), utgår från ett slags antropologiska undersökningar, om värdelösa kamouflage och om att skapa minnesmärken över de namn- och ansiktslösa genom att skapa monument av märkningen i överblivna militärkläder. Lisa Olausson undersöker istället hur folk berättar om sig själva genom sina hus, trädgårdar och soptunnor. Keramikern Maria Boj väljer återanvändning som metod genom att utgå från upphittade och överblivna objekt medan hennes kollega Sara Isaksson skapar ting som alla bär på en dold berättelse. Emma Åkerman återvänder till mer klassiskt berättande sagobilder, medan Hanna Wärning berättar ”live” genom en tapetmakarmaskin tillverkad av gamla vindrutetorkare. Det senare med rötter i Tinguely (”when he twisted our minds some 50 years ago”).

Utställningen är sammanställd av Martin Frostner och Johanna Lewengard. Och det är ingen slump att det valt att fokusera på just berättelsen. Martin och Johanna samarbetade för första gången med Färgfabriken genom att göra formen till boken Sthlm at Large, där de deltog i hela processen av bokarbetet för att nå en form som kunde paketera bokens hela ambition och innehåll. I samband med öppningen av Short Stories invigs också deras ”office” i ett av projektrummen på Färgfabriken. De passar också på att lansera ett nytt typsnitt, ”quick roller”.