Reality Bites – Vilken verklighet möter unga konstnärer idag?


20 november 1996 2 februari 1997

Grupputställning
Stora salen, Färgfabriken

Medverkande konstnärer: Kent Andersson, Melinda Bergman, Tina Ericson, Per Gustafsson, Carina Gunnars, Christina Erman-Widerberg, Maria Hallberg, Per Anders Hillgren, Britta Kjellgren, Anneli Kuisma, Olof Lundström, Katarina Löfström, Joachim Stein, Jonas Kjellgren


En utställning om och av representanter för den nya generationen konstnärer.


Hur ser det egentligen ut – det som femton nybakade konstnärer från landets konsthögskolor ställer ut? Tre konstnärer har valts ut av deras tidigare professorer eller lärare från respektive Konsthögskola (Kungliga Konsthögskolan, Konsthögskolan i Malmö, Konsthögskolan i Umeå, Konsthögskolan Valand, Göteborg och Konstfack).

Hur är den unga, nya konsten? Av vilka begrepp och medier använder sig den nya generationen konstnärer för att konfrontera verkligheten? Och vilken ”verklighet” är det de möter i dagens medierade värld? Hos de femton konstnärerna finns det inte någon samlande riktning som definerar den unga konsten. Snusprillor, förkolnade kors, blandas med oljemåleri, videokonst och möbelliknande skulpturer, samsas i en utställning där det enda påtagliga är att det handlar om olika sätt att hantera den verklighet som möter konstnären efter avslutad utbildning.

Reality Bites är en utställning, men det är också startpunkten för en bredare diskussion om konstens och kulturens förutsättningar i dagens Sverige. Hur ser verkligheten ut, vilka är förutsättningarna för konst och uttryck över huvud taget – om man tittar på utbildning, på media och kritik, på marknad och ekonomi, på politiker och institutioner? Vi lever i en tid av stora förändringar på samtliga dessa fronter – och där Reality Bites utgör en utmärkt ingång till en viktig diskussion. Utställningen turnerar under 1997 till Göteborgs Konsthall, Bildmuseet i Umeå och Konstmuseet i Malmö.