Public Retreat On Fire
Open Studio
Projektrummet, Färgfabriken
Under hösten 2024 gör PUBLIC RETREAT ett radio residency på norska radiokanalen radiOrakel i Oslo. Onsdag 23 oktober 17.00–18.00 sänds ett program live från Färgfabriken. Varmt välkomna att lyssna! Ingår i konsthallens entré. Ingen föranmälan krävs.
Medverkande: Nicole Cecilie Bitsch Pedersen (DK), Jo Mikkel Sjaastad Huse (NO) och Johanna Fager (SE)
Den 31 juli 2021 började den nedlagda kolsyrefabriken i Lövholmen, Stockholm, att brinna. Precis som med börsen i Köpenhamn och Notre Dame uppstår frågor: Vad händer nu? Och vem får bestämma? Med hjälp av alternativa narrativ och imaginära planförslag, både realistiska och absurda, strävar vi efter att förhandla om det offentliga rummet. Att identifiera argument inom det större ämnet stadsutveckling.
I en platsspecifik ljudinstallation centrerad kring utställningsrummets utsikt över den brända kolsyrefabriken, utforskar vi eld som en möjlig katalysator för förändring. Vilka politiska, estetiska, filosofiska, metaforiska, arkitektoniska, historiska och naturliga förändringar banar den väg för? Utifrån projektet Nya Lövholmen – en konstnärlig studie av ombyggnaden av det tidigare industriområdet i Stockholm, och ett konstnärligt medborgarförslag, har PUBLIC RETREAT bjudits in att delta i den nya Arkitekturtriennalen på Färgfabriken – lämpligt nog placerad mitt i detta utvecklingsområde.
Genom en rumslig installation bjuds publiken in att ompröva platsen och skeendet utanför fönstren – insvepta i berättelser, fakta, fältinspelningar och föreställningsvärldar. Under utställningen kommer performativa gester och direktsända radiosändningar att aktivera installationen, byggarbetsplatsen och omgivningen. Genom att testa nya sätt att göra de byråkratiska planprocesserna påtagliga hoppas vi stimulera till diskussioner och tankar om människors rum och plats – deras hem och stad. Kanske kan staden vara annorlunda – bättre?
Livesändning i radio från Färgfabriken
Under hösten 2024 gör PUBLIC RETREAT ett radio residency på norska radiokanalen radiOrakel i Oslo. PUBLIC RETREAT Radio utforskar i 12 episoder det invecklade förhållandet mellan stad, ljud och offentliga rum. Genom plats-, och kontextspecifika radio-, och ljudverk, fältinspelningar, dikt, mikroberättelser, spekulativa framtidsprogroner, fåglemonologer + mer, reflekterar PUBLIC RETREAT över dessa angelägna frågor.
Lyssna på radioprogrammet onsdagar 17.00–18.00 på www.radiorakel.no
Repris på måndagar 10.00–11.00
Onsdag 23 oktober 17.00–18.00 sänds ett program live från Färgfabriken. Varmt välkomna att lyssna!
Ingår i konsthallens entré. Ingen föranmälan krävs.
Lyssningsevent på Platform Stockholm
Lyssna och samtala med Public retreat hos Färgfabrikens grannar Platform Stockholm.
Fredagen den 25 oktober 18.00-20.00. Bara 12 platser tillgängliga, OSA till contact@public-retreat.com.
Häng med Platform Deep Dive för en kväll med lyssnande och samtal vid brasan. Vilka historier har Lövholmen att berätta? Hur påverkar dess förflutna dess nutid?
Om Public Retreat
Public Retreat är ett tvärvetenskapligt, praktikbaserat konst- och arkitekturprojekt centrerat kring utforskandet av vår gemensamma auditiva stadsmiljö och de mänskliga, icke-mänskliga och mer än mänskliga erfarenheterna av och relationerna till den. Plats- och kontextspecifika ljud-, radio-, bildoch textbaserade verk kommer att produceras, visas och sändas i Sverige, Danmark, Norge och Finland, med teman som är relevanta för urbana miljöer och samhällen i världen i stort.
Projektet leds av kompositören och ljudkonstnären Nicole Cecilie Bitsch Pedersen (DK), bildkonstnären och författaren Jo Mikkel Sjaastad Huse (NO) och arkitekten och konstnären Johanna Fager (SE), med ett internationellt nätverk av samarbetspartners och samtalspartners. Genom konstnärlig forskning, ljudverk, radiosändningar, workshops och utställningar är vårt mål att engagera medborgare att reflektera, och spekulera, över ljudens roll i våra liv, från deras rent fysiska egenskaper till deras känslomässiga, psykologiska och fysiologiska inverkan.
Bitsch Pedersen, Sjaastad Huse och Fager började 2023 samarbeta med konst- och arkitektprojektet Nya Lövholmen, som innefattade halvutopiska arkitektoniska planer för en helt ny stadsdel, som officiellt lämnades in som medborgarförslag; en absurd elevator pitch för en underjordisk, inverterad, skyskrapa – som skulle kunna hysa hela mänskligheten; handsydda platsspecifika och lokalt distribuerade tidskrifter; och ett radioprogram om stadsplanering, delvis berättat av en entusiastisk fågel. Nya Lövholmen nominerades till Sveriges Arkitekters Kritikerpris 2023.
Från 1 August 2024 — 30 December 2024, engagerar sig Public Retreat i en konstnär studie om ombyggnationen av Lövholmen på Platform Stockholm, ett ateljékollektiv och utställningsrum granne med Färgfabriken. Detta är en del av det nya initiativet Platform Deep Dive som positionerar Platform Stockholm som en central hub för konstnärliga reflektioner kring den pågående on transformationen av Lövholmen från ett industriområde till ett ett bostadsområde. Varje år bjuder programmet in konstnärer att skapa platsspecifika arbeten som skildrar effekterna av dessa förändringar för lokala konstnärer, samhället, näringslivet och boende. Public Retreat är den första konstnärsgruppen som bjudits in.
Public Retreat började arbeta tillsammans och utveckla projekt i området Lövholmen när de deltog i kursen OPI Lab på Kunbgliga Konsthögskolan 2022/2023.
Om de medverkande
Nicole Cecilie Bitsch Pedersen (f. 1990, DK), kompositör, bild- och ljudkonstnär som utforskar det sammanvävda förhållandet mellan natur, ljud och teknik. Pedersen har en masterexamen i komposition från Danish Institute of Electronic Music (DIEM) och en postmaster i offentlig konst från OPI Lab vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har nyligen ställt ut på Skovhuset (DK), SPARK (SE), Nordic Music Days (FO), och tagit emot anslag från Statens Kunstfond och Dansk Komponist Forening.
Jo Mikkel Huse (f. 1991, NO), bildkonstnär och författare verksam främst inom text, installation, performance och ljud. Huse har utbildning från konstakademier i Oslo, Bergen, Tromsø och Stockholm. Huse iscensätter föremål och varelser och låter dem tala å hans vägnar om arbete och fritid, och djurets position i en mänskligt centrerad värld. Nyligen utställd i Palmera (NO) och Hjorten skulpturpark (SE). Kommande utställningar på SKAL Contemporary i Skagen (DK), Oplandia Center for Contemporary Art i Lillehammer och BO i Oslo (NO)
Johanna Fager (f. 1982, SE), arkitekt och konstnär som arbetar med offentlig konst, rumsliga installationer och komplexa arkitektoniska projekt. Hennes fokus ligger ofta på den mänskliga upplevelsen av rum och dess sekvenser, materialitet, ljud och det politiska sammanhanget. Hon är utbildad vid KTH Arkitekturhögskolan, Kungl. Konsthögskolan (SE) och Academy of Art Architecture and Design (CZ). Hon arbetar för närvarande på ett platsspecifikt offentligt konstverk för Svenska Margaretakyrkan Oslo (NO) som medlem av plattformen Of Public Interest (OPI). Hon erhöll nyligen ett arktiekturstipendium från Kungl. Konsthögskolan.
Open Studio
Open Studio handlar om att exponera den kreativa tanken när den fortfarande befinner sig i rörelse. Till Open Studio bjuder Färgfabriken in olika spännande kreatörer att under en kort tid ta över ett projektrum. Projektet påbörjades 2017 genom samarbetet med konst- och designgruppen Very Very Gold.
En del av Arkitekturtriennalen 2024
Denna Open Studio är ett samarbete inom Arkitekturtriennalen, en ny plattform för utforskande och långsiktig samverkan mellan arkitekter, konstnärer och samhällsaktörer. Arkitekturtriennalen är initierad av Färgfabriken som ett återkommande forum och en samlingspunkt kring frågeställningar om den byggda miljön och framtiden.