Offentlig konst i praktiken - från vision till verkstad
Del 2: Samverkan och organisation
Välkomna till det andra tillfället av en kompetenshöjande konferensserie om arbete med offentlig konst! Konferensserien är ett nytt forum för praktisk kunskap inom konst och gestaltad livsmiljö, för att utveckla fältet och fördjupa och nyansera praktiken hos de inblandade professionerna. Konferensen blir även en plattform för kollegialt utbyte, där erfarenheter från norr till söder, från storstäder och landsbygder, kan delas och inspirera.
Konferensseriens andra tillfälle har temat samverkan och organisation och hålls på konsthallen Färgfabriken i Stockholm. Under två halvdagar presenteras paneldiskussioner, föreläsningar och referensprojekt som utforskar möjligheter och svårigheter med samverkan och organisation av offentlig konst.
Konferensen riktar sig främst till tjänstepersoner inom kommunal och regional sektor. Programmets förvaltningsöverskridande perspektiv öppnar upp för att flera olika delar av organisationen som arbetar med den offentliga konsten kan delta, för att möjliggöra en bred förankring av utvecklingsarbetet.
De inbjudna talarna och paneldeltagarna kommer från hela det utökade fältet för offentlig konst, med både praktiker, tjänstepersoner och forskare från olika delar av Sverige.
Om konferensserien och arrangörerna
Konferensserien anordnas på initiativ av Färgfabriken och ArtPlatform, med utgångspunkt i boken Handbok för kommunala beställare, som gavs ut av Statens Konstråd och Jönköpings kommun 2024. Kommande tillfällen är planerade till två gånger per år, med tredje konferensen under hösten 2025. Kommande konferenser följer också handbokens upplägg och rubriker.
Anmälan och pris
Deltagaravgift: 2200 kr (+moms)
Anmälan är bindande men platsen kan överföras till annan person.
Preliminärt program
Dag 1
11.30 Inskrivning
11.45 Visning av utställningen på Färgfabriken (valbart)
12.15 Lunchsmörgås och dricka
12.45 – 13.55 Välkommen hälsar Anna-Karin Wulgué, konsthallschef Färgfabriken, och Åsa-Viktoria Wihlborg, VD ArtPlatform
13.00 – 13.40 Modererat samtal om samverkan mellan kommunala bolag och offentlig konst. Moderator: Molly Sjögren
13.45 – 14.20 Om samverkan kring offentlig konst, Katrineholms kommun
14.20 – 14.50 Kaffe och bulle
14.50 – 15.35 Att forma Malmö konst, Malmö kommun
15.35 – 16.15 Frågestund, workshop – egna utmaningar. Moderator: Molly Sjögren
16.15 – 17.00 Region Skåne och kommunerna gör gemensam sak för att stärka arbetet med offentlig konst i Skåne, Region Skåne
17.00 – 17.05 Avrundning Anna-Karin Wulgué, konsthallschef Färgfabriken, och Åsa-Viktoria Wihlborg, VD ArtPlatform
17.05 – 18.00 Mingel
17.30-18.00 Visning av utställning. Färgfabriken (valbart)
Dag 2
08.45 – 09.00 Uppsamling och kaffe
09.00 – 09.35 Att hitta varandra, Östersunds kommun
09.40 – 10.15 Vad hände efter Kunskapsnavet för offentlig konst? Statens konstråd
10.15 – 10.45 Kaffe och smörgås
10.45 – 11.25 Samverkan med näringsliv, OpenArt, Örebro kommun
11.25 – 12.00 Komplexa samverkansmöjligheter och behov av att vara flexibel i en rörlig organisation. Kiruna kommun
12:00-12:10 Paus
12.10 – 12.50 Gränsvandring, stadsutveckling i samverkan med civilsamhället, Tibro kommun
12.50-13.00 Avslutning samt introduktion till nästa konferens
Anna Wahlstedt och Rena Baledi, Malmö stad

Anna Wahlstedt och Rena Baledi är konstprojektledare vid Malmö Konst, en del av Kulturförvaltningen i Malmö. De arbetar med offentlig konst och konstnärliga processer i planeringen av Malmö.
Jaana Järretorp, Region Skåne

Jaana Järretorp arbetar som utvecklare, bild och form på Region Skånes kulturförvaltning. Ansvarar för strategiskt arbete inom bildkonst- och formfältet i Skåne genom att initiera och stödja insatser som stärker infrastrukturen. Arbetar även med frågor som rör politikområdet Gestaltad livsmiljö. Skrev fram Region Skånes strategi för gestaltad livsmiljö – arkitektur, form och design (2018). Har tidigare arbetat med konstnärliga gestalningsprojekt och Region Skånes konstsamling.
Arbetade 1988–2000 med utställningsproduktion på Rooseum – Center för samtidskonst, i Malmö. Jaana har sedan starten 2017 varit del i utvecklandet av Nätverket för offentlig konst i Skåne (NOKS).
Kata Wennberg och Maria Boberg, Östersunds kommun

Kata Wennberg är konst och kultursamordnare med ansvar för offentlig konst i Östersunds kommun. Arbetar som konstprojektledare för konstnärliga gestaltningar i offentliga rum samt med process- och policyutveckling av arbetet med offentlig konst. Har tidigare erfarenhet av utställningsverksamhet, offentlig konst, konstpedagogik och programverksamhet på Örebro konsthall och Röda Sten Konsthall. Utbildning från HDK Valand med en magisterexamen i bild och visuell kultur (2015) och vidareutbildning i Commissioning and Curating Contemporary Public Art (2025). Arbetar för att stärka den kulturella infrastrukturen och skapa förutsättningar för nya mötesplatser för konst och kultur i Norrlands inland.
Maria Boberg är stadsarkitekt i Östersunds kommun sedan 2014. Dessförinnan arbetat som planarkitekt och bygglovarkitekt i Östersunds kommun, planarkitekt i Stockholms stad samt som planarkitekt på Sweco och MAF Arkitektkontor i Luleå. Utbildad planarkitekt vid Blekinge Tekniska Högskola.
Lotta von Bültzingslöwen, Kristianstads kommun

Lotta von Bültzingslöwen är kulturstrateg i Kristianstads kommun. Hon har i grunden utbildning inom fristående humaniora med konstvetenskap och arkitekturhistoria och genuint intresse för platsutveckling. I Kristianstads kommun arbetar hon med platsutveckling genom offentlig konst och väggmålningar. För att stärka den offentliga konsten i regionen krävs samverkan mellan kommunerna.
Lotta har sedan starten 2017 varit med och utvecklat Nätverket för offentlig konst i Skåne (NOKS) och NOKS digitala kunskapsplattform.
Magnus Runesson, Katrineholms kommun

Magnus Runesson är samhällsbyggnadschef på Katrineholms kommun. Han är har flera strängar på sin lyra och är utbildad på både Arkitektlinjen på KTH, Konstfack fri konst, Birkagården och Nyckelviksskolan. Magnus drev ett eget arkitektkontor i femton år fram till 2009 då han började arbeta inom kommun och stadsarkitekt, senare blev han bygglovschef, planchef och nu samhällsbyggnadschef. Han har även kurerat ett flertal konstutställningar och drev ett galleri på S:t Eriksgatan 70 i Stockholm under sin tid på Konstfack. Med en bakgrund inom konsten så har Magnus även drivit flera konstprojekt under sin kommuntid.
Magnus är uppvuxen på ett lantbruk i Småland och delar sin tid mellan Södermalm, Katrineholm och Burseryd. Han är gift med en dansare som reser världen runt och sätter upp koreografer tillsammans med Mats Ek.
Molly Sjögren

Molly Sjögren är oberoende curator och arkitekt baserad i Stockholm. Hennes praktik omfattar praktiknära forskning, processledning och strategisk verksamhetsutveckling, med fokus på gestaltad livsmiljö och samverkan över discipliner.
Sofia Lagerlöf Määttä, Kiruna kommun

Sofia Lagerlöf Määttä, Kulturstrateg, kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna kommun. Hon har bakgrund inom kultur-turism och kulturutveckling för barn och unga. Sedan sex år anställd i Kiruna kommun med olika uppdrag inom kultur- och utbildningsförvaltningen. Uppdrag att verka för kulturdriven samhällsutveckling och samverkar med kultursekreteraren och kommunantikvarien inom området offentlig konst. Främst involverad i flytt av konst och kulturvärden i anslutning till pågående stadsomvandling, samt i vissa projekt kopplat till 1 % regeln vid nybyggnationer.
Projektledare för Kirunas ansökan om Europeisk kulturhuvudstad 2029 och kommer fortsatt vara kopplad till Kiruna 2029 organisationen och projektet som innehåller aktiviteter och projekt inom flera konst och kulturområden
Top-bild:
Everything will be ok. Daniel Fahlström HUGE. Offentligt verk i Katrineholm.