Meditation i utställningen – Prova på meditation i verket In and Out of Thin Layers.


12 november 2016

Guidad meditation och föreläsning med Kelsang Jangdom
Stora salen, Färgfabriken


Testa på att meditera under vägledning av buddhistmunken Kelsang Jangdom i utställningen Balans och Provokation, i installationen In and Out of Thin Layers, och bli ett med konstverket.


In and Out of Thin Layers är skapat av The Maw Naing till utställningen Balans och Provokation. Installationen består av 60 handsydda myggnät i olika färger, hängandes från golv till tak.

I Burma finns en tradition av att meditera sittandes i myggnät, främst bland buddhistiska munkar. Detta är något som konstnären The Maw Naing identifierat och velat föra vidare i sin drömliknande installation In and Out of Thin Layers på Färgfabriken. 

Uppvuxen under militärdiktaturen i Burma fanns det lite utrymme för vanliga människor att verka och bara finnas till, för att överleva var man, enligt The Maw Naing, tvungen att skapa sig en egen värld, ändra sitt sätt att tänka. I detta avseende har den buddhistiska livsåskådningen och meditationen haft stor betydelse, vilket han menar att alla människor, oavsett vilka vi är, kan ha nytta av. 

The Maw Naing verk är ofta interaktiva och vilket även är fallet för hans installation In and Out of Thin Layers, där han vill att besökaren skall ta del av och uppleva verket med alla sinnen, gärna genom meditation.

Därför erbjuder Färgfabriken den 12 november ett tillfälle att prova på meditation, mitt i utställningen. Du väljer själv om du vill sitta i eller utanför näten, på golvet eller på en stol. Att ha bekväma kläder är att föredra men inget måste.

Meditationen är vägledd av buddhistmunken Kelsang Jangdom som kommer ge en praktisk och inspirerande föreläsning kring meditation med utgångspunkt ifrågeställningarna: vad är inre ro? vad är sann lycka? och vad är verklig frihet? Kelsang Jangdom kommer visa hur meditation kan hjälpa oss att utveckla våra egna svar på dessa frågor och hur alla kan lära sig att meditera på ett sätt som enkelt kan integreras i ett aktivt liv. Kvällen kommer även undersöka de praktiska fördelarna med meditation, både mentalt och fysiskt.

Kelsang Jangdom har praktiserat buddhism sedan 2003 och är huvudlärare på Tara Kadampa Buddhistcenter på Södermalm, där han också lär ut och håller kurser i meditation. För mer information besök : http://www.mediteraistockholm.se/


 I samarbete med

 

Tara Kampada Buddhistcenter