Lyssna Seminarium – Om hur naturen gestaltas i konsten


28 november 2021

Seminarium
Takvåningen, Färgfabriken


Vad betyder natur för dig och hur gestaltas naturen genom konsten? Projektet Lyssna bjuder på ett konstnärligt möte med Augustpristvinnaren Emma Adbåge om boken Natur, Anja Örn från konstnärskollektivet Norrakollektivet om gruvexpansioner och den interdisciplinära konstnärsgruppen Marvels & Catastrophes som kartlägger hur naturen gör sig påmind bland rivningar och dammoln i storstaden.


Program

  • Kl 11–13: Bloom out Blow up
    workshops och samtal med Marvels & Catastrophes.
    Drop in. Fri entré.

  • Konstnärskollektivet Marvels and Catastrophes återvänder till Fargfabriken för en dag av rumsliga undersökningar, forskning och workshops. Detta är ett tematiskt evenemang där gruppen bjuder in dig att gå med dem och utforska en vertikal tidslinje för stadsbyggnadens ekologi: alltifrån historiska trädgårdar, flora och landskap, ”subnatur” och vag terräng till rivnings- och dammmoln.

    Workshoparna och den gemensamma forskningen pågår hela tiden – du är välkommen att komma som du är och stanna så länge du vill.

    Marvels and Catastrophes erbjuder flera aktiviteter som: En alternativ läsning av floran där du kan ta reda på vilken revolutionär och feministisk blomma du är; en tryckprocessbaserad workshop om rivning; deltagande-forskning om Lövholmens historiska tidslinje, dess karaktär och bebyggelseutveckling samt en interaktiv visuell upplevelse om svenskt landskap, gravitation och dammmoln.

    Kollektivmedlemmar som deltar är: Sofia Larsson, Ana Barata Martins, Gerda Persson och Bo Pilo.

    Dessutom: Kortfilmer för Lyssna av Andres Villareal och Peter Lang

  • Kl 14–15: Konstnärspresentationer och samtal, modereras av Daniel Urey, Färgfabriken:

– Norrakollektivet, En plats försvinnande
– Emma AdBåge, utifrån hennes senaste bok Naturen.
– Paneldisskussion med Norrakollektivet och Emma Adbåge.

Bild: Norrakollektivet

Om de medverkande

Marvels & Catastrophes är en interdisciplinär konstnärsgrupp som bildades 2018 som en motståndshandling, i hopp om att skapa en uppsättning alternativa kreativa strategier för att hantera de ökande katastrofala effekterna av klimatförändringarna. Marvels & Catastrophes grundades inte bara för att undersöka vetenskapen utan också för att utforska historien och hur generationsberättelser har fungerat för att binda samman befolkningar och deras kulturer.

Norrakollektivet är ett pågående samarbete mellan konstnärerna Tomas Örn, Anja Örn och Fanny Carinasdotter. I samtalet utgår Anja Örn från fotoboken En plats försvinnande, en bok som vill vara en dokumentation över försvinnandet. Ett försök att förstå och fånga den rörelse som själva försvinnandet innebär för människorna, för naturen, för träden, stigarna och djuren. För sjön som snart ska tömmas på sitt vatten och för hästhagarna som rivits bort. Boken är en del av ett arbete kring Aitikgruvan, utanför Gällivare. Gruvan och dess kringliggande landskap har blivit en projektionsyta för oss att undersöka, förstå och belysa mineralutvinningen och dess konsekvenser för människa och natur.

 Emma AdBåge, kommer att tala utifrån sin senaste bok Naturen. Vem är det egentligen som bestämmer, människan eller naturen? Med barnets blick på världen beskriver Emma AdBåge relationen mellan oss människor och Naturen. Hur vill vi ha det egentligen? Emma AdBåge, är en av de mest uppmärksammade illustratörerna i den unga generationen av tecknare. Hon debuterade 2001 och har sedan dess illustrerat många böcker, såväl egna som andra författares texter. 2018 mottog hon Augustpriset för Gropen som hon både skrivit och illustrerat.

Emma AdBåge, Foto: Richard Gustafsson
Illustration ur boken ’Naturen’ av Emma AdBåge

Relaterat

Lyssna är ett samarbete mellan Färgfabriken, Virserums Konsthall och Skellefteå Konsthall som görs möjligt genom stöd från Svenska postkodstiftelsen.

I projektet har ungdomar, forskare och konstnärer arbetat tillsammans genom att utforska frågor kring klimat i gränslandet mellan kunskap och känslor. Det har utmynnat i utställningen “Lyssna” som visades på Färgfabriken hösten 2020, på Skellefteå Konsthall våren 2020 och just nu på Virserums konsthall.

Detta publika program baseras på idéarbetet som utförsdes av de unga deltagare som samarbetade med Färgfabriken under våren 2020


Med stöd av