Lukas Moodysson Containermuseum


10 mars 2006 26 mars 2006

Filmutställning


Samma dag som filmen CONTAINER går upp på bio, den 10 mars, öppnar Lukas Moodyssons Containermuseum på Färgfabriken. Här får man möjligheten att kliva in i filmen.


Lukas Moodyssons nya långfilm CONTAINER är poetisk och experimentell och annorlunda. En film som är flera filmer på samma gång. ”En svartvit stumfilm med ljud” som Lukas Moodysson själv beskriver den. Filmen kan liknas vid ett fotografiskt collage eller en 74 minuter lång dikt. I huvudrollerna ser vi Mariha Åberg och Peter Lorentzon.

Samma dag som filmen CONTAINER går upp på bio, den 10 mars, öppnar Lukas Moodyssons Containermuseum på Färgfabriken. Här får man möjligheten att kliva in i filmen. All rekvisita samlas i rummet, där också filmen visas i en ständig loop. Utställningen levandegör filmen och den lägenhet i Trollhättan som den är inspelad i, samtidigt som den kan vara Moodyssons arbetsrum som har flyttat in på ett museum. Installationen blir som ett havererat museum, en havererad lägenhet. Skräp, kläder och prylar fyller rummet tillsammans med dockor, nazihjälmar, Paris Hiltons autograf, östtyska frimärken, Jesus, porrstjärnan Savannahs stövlar och fanbrev, tidningsurklipp och dödskallar. Man kan se på filmen och installationen i två minuter eller slå sig ner i fyra timmar.