Leif Elggren Flown Over By An Old King


14 oktober 2000 26 november 2000

Separatutställning
Stora salen samt projektrummen, Färgfabriken

Curator CM von Hausswolff


En exposé över Leif Elggrens mångfacetterade konstnärskap.


Med ”Överflugen av en gammal kung” av och med Leif Elggren gör Färgfabriken en av sina största satsningar på en enskild konstnär. Hela Färgfabriken – stora salen och de tre projektrummen – omvandlas till en exposé av Elggrens konstnärskap. Verk från tidigt 70-tal till i dag formas till en helhetsinstallation – som gör att det som på ytan kan se ut som en retrospektiv samtidigt formar en ny helhet.

Leif Elggren hör till ett av samtidens viktigaste konstnärskap i Sverige, men är kanske mindre känd i större sammanhang. Från början var han en renodlad bildkonstnär med en diger produktion av grafik och konstböcker. Snart utvecklades dock detta genom performances, installationer med inslag av aktioner – och i mitten av 80-talet utkom de första singel- och LP-skivorna med Elggrens musik. Hans konst har även präglats av en rad samarbeten, bl a med Thomas Liljenberg (under namnet Firework), Kent Tankred (Guds söner) och CM von Hausswolff (Elgaland-Vargaland).

I utställningen får man för första gången en möjlighet att se hela vidden av Elggrens produktion. Utställningen är curerad av konstnären CM von Hausswolff, den som kanske har störs inblick i Elggrens universum efter ett mångårigt samarbete.

Till utställningen har Färgfabriken i samarbete med Tryckhus 2 och Munkedals producerats en bok om 256 sidor, med texter av Håkan Nilsson, Milou Allerholm, Bruno K Öijer, CM von Hausswolff och Jan Åman. Dessutom har en CD producerats av Ash International: UGN MAT.