Konstnärssamtal och performance i Expedition Magallanes   – Dijle Neva Yigitbas spelar till stumfilmen La Patagonia  


4 maj

Tid: 14.00–16.00
Plats: Färgfabriken, projektrummen
Ingår i entréavgiften

Konstnärssamtal: 14.00–14.45
Performance: 15.00–16.00 

Samtal mellan konstnären Mariana Silva Varela och curatorn Maya Nagano Holm om utställningen Expedition Magallanes, följt av ett performance och ljudlandskap av Dijle Neva Yigitbas 

Det finns möjlighet att röra sig in, ut och mellan performancen och utställningen under denna timme.

 


Den 4 maj bjuder konstnären och musikern Dijle Neva Yigitbas på en live-framförd berättelse och ljudlandskap genom toner och melodier till den svartvita stumfilmen La Patagonia, inspelad 1910 av den italienska missionären Alberto Agostini.  

I filmen La Patagonia dokumenteras de brutala förändringar i Patagonien, en region i södra Chile och Argentina, som pågår under början på 1900-talet. Samtidigt som olika industrier etablerades och landskap samt djurliv genomgick stora omväxlingar pågick ett folkmord av Selk’nam-folket, ett av regionens urfolk. Folkmordet begicks av europeiska fårfarmägare, missionärer och guldgrävare, under den då pågående kolonialiseringen och guldrushen i Patagonien.  

Denna stumfilm visas även på verket Rescue Blanket (2020) i den pågående utställningen Expedition Magallanes, och är en del av det material som Mariana Silva Varela förhåller sig till i sitt konstnärliga arbete kring Otto Nordenskjölds expedition till Patagonien och Magallanes vid slutet på 1800-talet. Figurerna, landskapen och händelserna som skymtas i stumfilmen skildras även som fragmentariska skepnader och minnen genom konstnärens vävar.  

Dijle Neva Yigitbas praktik befinner sig i skärningspunkten mellan konst och musik. Hon använder meditativa toner för att gestalta känslor och väver samman berättelser genom frekvenser. Genom att växla mellan improvisation och förarbetade ljudmattor uppmuntras publiken till att skapa egna upplevelser och perspektiv till La Patagonia

Om konstnärerna

Dijle Neva Yigitbas a.k.a Neva Deelay (f. 1980) är en autodidaktisk konstnär och musiker, baserad i Stockholm. Hon kombinerar normkritiska ämnen med vardagliga scener från sitt liv i Turkiet och Sverige. Hon började som DJ vid 15 års ålder och har sedan utvecklats till producent, kompositör, ljuddesigner och storyteller. Genom åren har hon skapat musik för olika projekt och även producerat en kortfilm. Neva Yigitbas driver sitt eget produktionsbolag och arbetar på flera konstnärliga projekt för scen och film. Hon har bland annat jobbat på Unga Klara, Riksteatern och Malmö Stadsteater, och har ett kommande konstnärsresidens på MDT under 2024. 

Mariana Silva Varela (f. 1973) är baserad i Stockholm och arbetar med väv, iscensättningar och ljus. Hon har en högre textilutbildning från Handarbetets Vänner Skola, och bakgrund som historiker i migrationshistoria och i vetenskapsteori. I sin konstnärliga praktik utforskar Silva Varela världsbilder som historiska och samtida fiktion i relation till migration och antropologi. Hon arbetar med ett eget världskapande, alltid utifrån en kritisk hållning till de ofta nationalistiska och koloniala mekanismer som verkar i de berättarprocesser och identitetsbyggande vi alla är och tar del av.  


Läs mer om utställningen Expedition Magallanes och konstnären Mariana Silva Varela här: https://fargfabriken.se/sv/pa-gang/mariana-silva-varela/ 

Expedition Magallanes producerades på Art Lab Gnesta, där utställningen visades hösten 2023, curerad av Caroline Malmström. I samband med detta ägde en konsert rum, där kompositören och stumfilmspianisten Matti Bye spelade live till La Patagonia.  


Toppbild: Still ur filmen La Patagonia (1910) av Alberto Agostini.


Kontakt

Maya Nagano Holm
Koordinator
Maya@fargfabriken.se