Helmut Newton & Alice Springs Us & them


23 januari 1999 7 mars 1999

Parutställning
Stora salen, Färgfabriken


Äkta fotografparet i gemensam utställning i Färgfabrikens stora sal.


En av världens största fotografer intar Färgfabriken och presenterar sig för första gången i en stor utställning tillsammans med sin fru, Alice Springs.

För de flesta associeras Helmut Newtons namn med fotografier från t ex ”A world without men”, ”Big Nudes” och ”Naked and Dressed in Hollywood”, som tre av hans böcker/utställningar har kallats. Newtons bildvärld har ofta gått under benämningen ”dekadent eroticism”, där sadomasochistiska och voyeuristiska inslag gjort att man ofta kallat honom för ”The King of Kink”. Men Newton är samtidigt en av de mest stilskapande fotograferna i sin generation. Hans bilder känns omedelbart igen, både genom komposition och ljus, samt genom idé och berättelser de bär på – och han är fortfarande en stor inspiratör för dagens yngre generation fotografer.

Men var finns privatpersonen Helmut Newton? Det är en person som genom hela sitt liv med stor energi inte bara fotograferat de välkända, iscensatta motiven eller tagit porträtt av folk från framför allt film- och modebranschen – utan som också kan sägas ha fotograferat allt som rört honom som privatperson. Finns det något samband mellan den private och den offentlige Helmut Newton? Svaret – eller svaren – finns kanske i denna utställning, Us and Them.

För första gången ställs de två fotograferna Helmut Newton (född 1920) och hans fru sedan 1948, Alice Springs (pseudonym för June Newton, född 1923) mot varandra. Utställningen visar båda fotograferna, liksom porträtt av gemensamma bekantskaper, i mycket varierande situationer – lyckliga och mindre harmoniska, i professionella situationer liksom från hemmet. Det intima och privata skapar en utgångspunkt för bilderna. Många paralleller finns mellan de båda, trots skillnaderna i teknik och olika sätt att angripa samma situation. Newton framstår som en ständig manipulatör, medan Springs snarare försöker göra saker och ting så enkla som möjligt.

Efter perioden på Färgfabriken kommer utställningen gå vidare på turné med första stopp på Kunsthalle Rotterdam. Färgfabriken är stolta över att ha blivit utvald till den plats där Us and Them visas i Sverige.