Guds Söner Mottagning


18 februari 2006 5 mars 2006

Musikdramatiskt verk
Stora salen, Färgfabriken

Medverkande: Guds söner (Kent Tankred och Leif Elggren)


Årets första stora utställning på Färgfabriken är det musikdramatiska verket MOTTAGNING av Guds söner, bestående av konstnärerna Leif Elggren och Kent Tankred.


Färgfabrikens stora sal kommer att uppfyllas av en installation som består av 32 högtalarlådor täckta av järnplåtar på 2 x 1,3 meter som vibrerar och fyller rummet med ljud och ackompanjerar fem projektioner. Plåtarna interagerar med varandra och bildar en slags kör med 32 olika stämmor. Under sju olika kvällar, i installationen, kommer dessutom olika gästartister att medverka och genomföra föreställningar tillsammans med konstnärerna.

En gemensam referenspunkt för de agerande i verket MOTTAGNING är 1700-talsmystikern och vetenskapsmannen Emanuel Swedenborgs bok Himmel och Helvete, ett verk som rör sej i det svåraste och i det mest obegripliga i vår mänskliga natur: livet efter detta. Swedenborgs lära har i århundraden gett upphov till nya religiösa samfund och fängslat många människor världen över. Han har länge varit en följeslagare för Guds söner i deras undersökningar av det mirakulösa i livet och döden.

MOTTAGNING vill skapa förutsättningar för mirakel. Det är konstnärernas försök att överbrygga det enda vi egentligen säkert vet i livet – att vi ska dö – genom att konstruera en mötesplats för både levande och döda, för alla som är eller har varit aktörer i pjäsen vi kallar Det Jordiska Livet.

Om Guds söner

Konstnärsduon Guds söner har funnits sedan 1985 och består av Leif Elggren och Kent Tankred. Deras arbete rör sig i gränslandet mellan performance, installation och musik i en undersökande och utvidgande attityd, ofta i samarbete med andra konstnärer och artister. Guds söner rör sig fritt mellan genrerna och konstarterna utan att ta hänsyn till några gränser. Tillsammans har de gett ut ett flertal musikpublikationer och videos och driver skivbolaget Firework Edition Records. Deras olika performance har framförts i många skilda miljöer i Sverige och utomlands. Mottagning är en del av festivalen Place and Space i regi av Stockholm New Music.