Gavin Watson Skins


2 november 2007 11 november 2007

Separatutställning


Färgfabriken och VICE presenterar stolt fotoutställningen Skins av Gavin Watson, en skildring av en av de mest avskydda och missförstådda subkulturerna någonsin — skinheads.


När Gavin Watson var 13 år gammal var han tvungen att välja mellan att köpa en kamera och en kikare. Han hade inte råd med båda och valde kameran. Efter det fotade Watson dagligen sina bröder och kompisar. Tillsammans utgjorde de en del av de nyfödda engelska skinheadsen.

1994 publicerades Watsons bilder för första gången i boken Skins, och på bara några år kom hans bildarkiv att räknas som ett av de allra viktigaste fotografiska dokumenten av sin tid. Skins ger en inblick i unga britters ofta hårda liv under Thatcheråren och skapar ett nästan overkligt intimt titthål in i de tonåriga skinheadsens privatliv. Boken har varit konstant slutsåld trots flera återutgåvor och ”har blivit kult i sig själv” enligt The Observer, och är ”en modern klassiker,” enligt The Times. Personerna i Watsons bilder fick nyligen träffa en bredare publik genom filmen This is England. Persongalleriet i filmen är baserat på Gavin Watsons Skins.

”Boken är mig väldigt kär, och personerna i den känns som mina vänner, de känns som de personer jag växte upp med. Även om bilderna i slutändan inte användes i filmen så var det de som fick mig att gå ut och hitta en karaktär som Tommo. Fotot på en ung kille i en Cromby- jacka, som står bredvid en stor snubbe, det blev mitt ideal för Woody och Shaun.” /Shane Meadows, regissör till This is England.

I samband med utställningen släpps Skins för första gången i Sverige, i en reviderad upplaga med flera aldrig tidigare publicerade bilder. Den distribueras i Skandinavien av Dokument Förlag och av IMP i resten av världen.

Efter Stockholm kommer utställningen att fortsätta till Helsingfors (16 – 30 oktober) och Köpenhamn (TBA).