Industrial Intervention – En utställning med samtida experimentell design


19 maj 2011 31 juli 2011

Medverkande: Anna Holmquist och Chandra Ahlsell (Folkform), Maxim Velčovský


Designduon Folkform möter den tjeckiska designern Maxim Velčovský i en utställning.


Färgfabriken har bjudit in designduon Folkform och formgivaren Maxim Velčovský genom vilkas arbeten publiken får inblick i samtida design. Utställningen visar två exempel på en rörelse som utforskar gränslandet mellan hantverk och industriell produktion.

Folkform beskriver utställningens tematik i utställningskatalogen: ”Vad händer i kollisionen mellan det gamla och det nya? Kombinationen av det exklusiva och det enkla eller imitationen och kopian? Utställningen tar sitt avstamp i en resa till de gamla glasbruken på den tjeckiska landsbygden.

I utställningen undersöks kollisionen mellan det massproducerade och det handgjorda, där hantverket möter industrin, maskinen möter handen. Hur kan man tillföra något nytt till en redan befintlig industriell tillverkningsprocess med utgångspunkt i traditionellt hantverk?”

Om de medverkande

Maxim Velčovský är född 1976 i Tjeckien och bor och verkar idag i Prag. Han arbetar med glas och porslin och räknas som en av Tjeckiens främsta samtida formgivare. Hans verk finns representerade på bland annat Victoria and Albert Museum i London, Museum of Applied Arts i Prag och The Art of Industrial Ceramics, MoMa, New York.

Folkform är en svensk formgivarduo bestående av Anna Holmquist född 1978 och Chandra Ahlsell född 1973. Folkform har bland annat arbetat med att förnya Masonit och tagit fram flera möbelkollektioner så som serien Unik Standard. Duons verk finns bland annat representerade på Nationalmuseum och Museet för Arkitektur och Design i Oslo.

Utställningen-Industriell intervention är ett samarbete med Tjeckiska Centret och premiärvisas på Färgfabriken 19-maj-31 juli och fortsätter sedan till Boda Glass Factory, slutdestinationen är KŘEHKÝ Gallery i Prag, Tjeckien.