Connected – Things about future, cities and people


1 oktober 2014 9 november 2014

En utställning i fyra städer

Bukarest (Rumänien) – National Museum of Contemporary Art (MNAC)
Amsterdam (Nederländerna) – New Energy Docks
Bergen (Norge) – USF Bergen
Stockholm (Sverige) – Färgfabriken


En utställning om framtiden för städerna Bukarest, Amsterdam, Stockholm och Bergen.


Connected handlar om en äventyrlig grupp av arkitekter, stadsplanerare, konstnärer och curatorer från fyra länder som överlappade de egna kulturella sammanhanget på jakt efter nya sätt att se på stadslivet och urbana sammanhang. En berättelse föddes genom att sätta samman idéer och experiment med nytänkande för platser och byggnader. Det är en historia om den mjuka staden, ett open source-territorium som flexibelt anpassar sig till de befintliga resurserna, och om ett ”gör det själv”-samhälle som lär sig att på egen hand hur skapa sin plats i denna stad.

De europeiska städerna expanderar. En större och smartare urban gemenskap upptar en allt större del av utrymmet, där staden blir grönare och förvaltas bättre. Bilpooler, högpresterande kollektivtrafik, alternativa energinät, gröna byggnader, gator som är anslutna direkt till Internet och så vidare. Du kanske förväntar dig att se en utställning om framtidens städer som de gestaltas i science-fiction-filmer. Connected kommer att berätta en annan historia: du kommer att lära dig om idéer och människor som är smartare än smarta system och som vet hur man bygger bättre städer och samhällen.

Teknik är bara en länk i kedjan; bortom teknologin finns ideal, gemensamma ambitioner och behovet av effektiva och snabba åtgärder.

En stad är verkligt intelligent när den har ett smart kollektiv med initiativ, som lär sig av sig själv vad det måste göra och som vet hur man lagar sin egen båt när den börjar läcka. 

Connected är en utställning om erfarenheterna från fyra olika europeiska städer (Bukarest, Stockholm, Bergen och Amsterdam) som ger exempel på detta nya intelligenta och kreativa samhälle. Du kommer att få se exempel på hur hållbara eko-stadsdelar har byggts på förorenat vatten, om experiment och nya sätt att bygga intelligenta hus med befintliga medel, om intelligenta strategier för partnerskap och alternativ finansiering, men också om hur Robotar utbildas för att rita 3D-porträtt för att skapa bostäder och föremål för människor. Eller helt enkelt hur man kan göra åtgärder på ett poetiskt sätt.

Läs mer om Connected.


Finansiering och partners

Projektet koordineras av Zeppelin Association (RO), i samarbete med Archis (NL), Fargfabriken (SE), NUDA (NO), Eurodite (RO)

Projektet finansieras av Ministry of Culture, Administration of the National Cultural Fund – AFCN, Chamber of Romanian Architects – OAR

Partners: MNAC, Modulab, Ideas Lab, ABB, IDZ, Netherlands Embassy, Business Sweden


Med stöd från

Projekt developed with support from the Culture 2007–2013 Programme of the European Union.