Albin Karlsson Beckers konstnärsstipendium 2005


26 november 2005 21 januari 2006

Stipendiatutställning
Stora salen, Färgfabriken


Beckers konstnärsstipendium 2005 om 150 000 kronor – som i år utdelas för nittonde året i följd – tilldelas Albin Karlsson.


Juryns motivering

Albin Karlsson arbetar som en gammeldags urmakare med precisa tekniska lösningar, men han stannar aldrig vid teknik utan tillför en poetisk värme som låter oss ana en mänsklig sida, med lika delar humor och sorgset allvar. Allt han gör kretsar kring tiden och dess stilla men oåterkalleliga gång – gestaltat genom ett faxpapper som sakta värms och fylls, stearin som droppar eller dominobrickor som faller. Albin Karlsson tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2005 för att han är en säregen tidspoet som genom sina tekniska konstruktioner får oss att se en allmänmänsklig sida i tidens obönhörliga och tragikomiska gång.

För juryn / Jan Åman


Relaterat

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera en ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kronor, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.


Huvudpartners

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lindengruppen.jpeg