Balans och Provokation – Samtida konst från Burma/Myanmar


8 september 2016 27 november 2016

Grupputställning
Stora salen, Färgfabriken

Konstnärer: The Maw Naing, Kolatt, Yadanar Win, Ma Ei


I höst presenterar Färgfabriken en stor utställning med fyra aktuella konstnärer från Burma/Myanmar. Efter 50 år av militärdiktatur har en stark dynamisk konstscen vuxit fram i takt med den politiska utvecklingen, detta vill vi synliggöra med utställningen Balans och Provokation, för en svensk publik.


Sedan 2013 har Färgfabriken arbetat med olika projekt i Burma/Myanmar och etablerat ett omfattande kontaktnät bland konstnärer och arkitekter. Vi har mött flera samtida konstnärer med spännande uttryck och sett relevansen i att uppmärksamma landets rika och engagerande konstscen. Där starka expressiva performance och reflekterande installationer är de mest framträdande, likt ett flöde mellan balans och provokation.

Med utställningen vill vi belysa komplexiteten i det burmesiska samhället och den fängslande mix mellan lokala traditioner, samhällskritik och moderna influenser som utmärker den kulturella utvecklingen. Genom konsten speglas också de svårigheter som det innebär att gå från diktatur till en skör demokrati.

Medverkande konstnärer

The Maw Naing (f. 1971) är filmregissör och installationskonstnär. Han kommer att delta i utställningen med sitt verk In and Out of Thin Layers, en storskalig installation som innefattar ett femtiotal myggnät i varierande kulörer, som hänger från golv till tak. Verket är tydligt influerat av buddismen och bjuder in besökaren att delta i verket genom meditation. Här blir synen på andlighet som ett verktyg för att uppnå balans i samhället påtaglig.

Kolatt (f. 1987) arbetar med performances och film som fokuserar på HBTQ-frågor, vilka problematiserar den rådande konservativa synen på kön och identitet i Burma/Myanmar. Kolatt har via Färgfabriken fått ett residensstipendium via IASPIS och kommer under vernissagen den 8 september att hålla ett performance i stora salen. Kolatt deltar i utställningen med videoverket King and Queen tillsammans med konstnären Yadanar Win.

Yadanar Win (f. 1990) är en performancekonstnär som genom sina verk undersöker sin egen identitet och roll som förvärvsabetande kvinna i dagens Burma/Myanmar. I Kolatt och Yadanar Wins gemensamma verk, King and Queen, förvandlar de en traditionell burmeisisk bröllopsceremoni till någonting annat genom lek, iscensättning och ifrågasättnande av rådande roller och föreställningar.

Ma Ei (f. 1978) är en konstnär som bland annat arbetar med att utforska kvinnorollen i dagens Burma/Myanmar och tittar närmare på förhållandet och motsättningarna mellan den traditionella och den rådande bilden av vad en kvinna är och bör vara. För att illustrera detta experimenterar hon bl a med attribut som kläder, ryktesspridning och sex. Ma Ei deltar i utställningen med videoverket Strawberry Piece.

Fördjupning

En konstscen i förändring AvNathalie Johnston. Om projektet och den samtida konstscenen i Burma/Myanmar.

Ladda ned utställningskatalogen genom att klicka på bilden!

I media

Recension i DN av Julia Svensson

Intervju med Yadanar Win och Kolatt i Bon

Hör en intervju med Ma Ei och Nathalie Johnston i radions P4

Artikel och radioreportage från vernissagen 8/9 av Asia Calling, med intervjuer med konstnärerna och curator Nathalie Johnston