Åke Pallarp Upprymd – En retrospektiv utställning


30 april 2022 25 september 2022

Retrospektiv
Stora salen, Färgfabriken

Curator: Joachim Granit


”En av årets hittills bästa utställningar i Stockholm.”
Dan Backman i Svenska Dagbladet 6/8-22

Färgfabriken uppmärksammar Åke Pallarp (1933–2013), ett rikt och självständigt konstnärskap som på ett intrikat sätt väver samman humor, poesi och ett stilla allvar som hela tiden söker sig framåt, med inspiration från sin samtid. Utställningen är en större presentation av konstnärens verksamhet, curerad av Joachim Granit, Färgfabrikens konstnärlige ledare, i samarbete med Pallarps familj.


Åke Pallarp rörde sig mellan måleri, skulptur och arkitektur. Ofta utgick han från vardagliga ting som han tog sig an på ett fantasifullt, poetiskt och underfundigt sätt. På Färgfabriken får besökaren genom ett urval av måleri, skulptur, objekt och skisser uppleva Pallarps visuella universum. Motiven vi möter är ofta grafiska och abstrakta eller vardagliga miljöskildringar från stad eller landsbygd, målade i kontrastrika färger. I hans konst kan vi spåra ekon av den urbanisering Sverige gick igenom från 1950-talet fram till konstnärens död på 2000-talet, genom kontrasten och mötena mellan stad och landsbygd. Pallarp arbetade även nära många av Sveriges ledande arkitekter och genomförde med dessa ett flertal offentliga verk. Ett exempel är tunnelbanestationen Stadion i Stockholm som han gestaltade i samarbete med konstnären Enno Hallek.

Porträtt av konstnären som varg, 1968, Åke Pallarp. Foto: Sture Pallarp

Ett urval av Åke Pallarps offentliga verk

Som en förlängning av utställningen och som ett sätt att uppleva några av Åke Pallarps offentliga verk har vi skapat två interaktiva kartor, en för Stockholm och en för Sverige. Om du besöker någon av platserna dela gärna med dig genom @fargfabriken på facebook och instagram och hashtag #åkepallarp.

Åke Pallarp i Sverige

Åke Pallarp i Stockholm


Åke Pallarp (1933–2013) var en svensk konstnär, utbildad vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, där han senare arbetade som lärare. Han undervisade även i arkitektur vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, och satt som ledamot i Konstakademien. Pallarp finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Moderna Museet och Kalmar konstmuseum och har skapat flertalet offentliga verk runt om i Sverige.


I media

Åke Pallarps konst i sevärd retrospektiv på Färgfabriken” Recension av Magnus Bons i DN (17/8-22).

En av årets bästa utställningar i Stockholm”. Recension av Dan Backman i SvD (6/8-22).

Upprymdhetens barnmorska”. Recension av Lars-Erik Hjertström Lappalainen i Kunstkritikk (17/5-22).


Bildrättigheter

Huvudbild/bildspel:
K.Å.P., 1970, Åke Pallarp. Foto: Sture Pallarp.

Övriga bilder installationsvy Åke Pallarp, Upprymd, Färgfabriken 2022. Foto: Johan Österholm