Yama – three bodies – Dans- och musikföreställning


27 oktober 2017, 28 oktober 2017

Liveframträdande
Takvåningen, Färgfabriken
Fredag 27 oktober kl. 19.00
Lördag 28 oktober kl. 19.00

Medverkande: Frauke och Andreas Tilliander


Liveframträdande med butohartist/dansaren Frauke samt electro/glitch musikern Andreas Tilliander.


Gömd, men himmelen hittar alltid det oupptäckta. Nya strålar virvlar genom den djupa skogen, ingen kommer någonsin att hitta denna dolda, förlorade ö. Djupt i bergen bär vinden rovfåglar till den glödande horisonten. Överskrider alla vägar. Tyst främling, granne, nedstigen dagg.

I verket Yama, som betyder berg på japanska, utforskas vår relation till den otämjda naturen. Bergen står för klimax, uppenbarelse och övergång – de är vår högsta punkt och samtidigt jordens navel, där allt har sin början. Verket är första delen i en ny trilogi, med titeln three bodies. Three bodies hänvisar till naturens cykliska förlopp och de tre kroppar eller faser som naturen genomgår i ett flöde av varaktighet. Den tredje kroppen medlar och förenar de andra två kropparna. Precis som dag och natt behöver skymning eller gryning.

Yama – three bodies, är ett unikt liveframträdande med butohartist/dansaren Frauke samt electro-/glitchmusikern Andreas Tilliander. Frauke och Tilliander var senast aktuell med Wolf Moon, den avslutande delen i en trilogi som hade svensk premiär under Göteborgs dans & teaterfestival 2016, samt Nagaame Moon (2015), med föreställningar i Skärhamn, Göteborg, Stockholm, Köpenhamn, Berlin och Naruto i Japan. Nagaame Moon hade sin urpremiär under Nordic Music Days invigningskonsert på Kongernes Lapidarium i Köpenhamn. Yama – three bodies är ett nytt internationellt verk som presenteras på internationell turné under 2017.

Om de medverkande

Frauke är koreograf med fokus på butoh och performance. Hon är baserad i Göteborg och arbetar även internationellt. Hon har skapat en egen genre inom Butoh där hennes verk är platsspecifika och unika. Frauke arbetar ofta med andra konstnärer från olika konstnärliga discipliner och hennes framträdanden är inspirerade av samtida konst och samtida koreografi.

Andreas Tilliander är sedan början av nittiotalet verksam inom den elektroniska musiken. Nuförtiden är elektronisk musik tätt förknippat med laptops, men Tilliander sätter en stolthet i att arbeta med utrustning som snarare än att följa med den senaste mjukvaruuppdateringen har fyrtio år på nacken. Även om det självklart främst handlar om hur ljuden formas, är det taktila oerhört viktigt.

Om föreställningen

Idé & koreografi: Frauke
Musik: Andreas Tilliander
Ljusdesign/scenografi: Johan Rödström
Kostym: Gerd Karlsson
Foto: Anna Drvnik
Grafisk form: Petra Landström
Produktion: GoldDiggger Productions
Längd: ca 40 min


Med stöd av

Statens Kulturråd, Göteborgs stads kulturnämnd, Västra Götalandsregionen, Japanstiftelsen Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö och Asia-Europe Foundation