Werra Son & Menge Musica Maison Mere


18 juni 2005

Färgfabriken firar 10 år med kongolesiskt 25-manna band.


Färgfabriken fyller 10 år och detta firas med dans, musik och direktkontakt med Afrika. Den 18:e juni kl. 20.00 slår vi upp portarna för det allra bästa bandet från världens just nu hetaste musikstad, Kinshasa i Kongo. Werra Son och hans 25 man starka band Menge Musica Maison Mere spelar live på Färgfabriken.


I Kongo drar Werra Son över 200.000 personer till en enda spelning. När man senast spelade i Paris kom 28.000 personer. Här i Stockholm blir det exklusiv spelning för maximalt 500 personer.

Detta har blivit möjligt genom att konstnären Carsten Höller under en längre tid intresserat sig för den explosiva utvecklingen av den kongolesiska musikscenen. Höller, som tillsammans med Miriam Bäcktröm representerar Sverige vid biennalen i Venedig i sommar, gjorde 2002 en uppmärksammad utställning på Färgfabriken. Nu har han tillsammans med svensk-kongolesen Steve M Munsi lyckats locka Werra Son till Stockholm för denna unika spelning.

Den kongolesiska musiken har dock fått märkligt liten uppmärksamhet utanför Afrika. Kongo förknippas för många endast med krig, förödelse, diktatur, barnprostitution, mördade FN-soldater och andra vidrigheter. Eftersom det är så det presenteras i västerländska medier. Men detta land, som till ytan är större än hela Västeuropa, är så mycket mer. Inte minst då musiken, som numera fått en så central betydelse att till och med landets politiker måste förhålla sig till den. Ett tecken på detta är att Werra Son för en tid sedan utnämndes till ”ambassador of peace” av landets president, Joseph Kabila. En koppling som kan vara av central betydelse då Kongo snart skall gå till sitt första riktiga val.

Detta vore inte ett projekt på Färgfabriken om det inte också skapade möten och kontakter på ett vidare och långsiktigt plan. Vid Färgfabrikens 5-årsjubileum genomfördes det nu legendariska Teleport Diner. En bar i Williamsburg, New York flyttades via nätet till Färgfabriken och 25 personer flögs över för ett dygnslångt party med Stockholm. Via web-kameror länkades städerna samman och händelsen spreds som en löpeld runt om i världen. När det 25 man starka bandet Werra Son nu flygs till Stockholm utgör det stommen för Teleport Kinshasa, en realtidslänk så att man kan följa konserten och allt runt den på utvalda platser i Kinshasa. Vi kopplas upp mot Samba Play i Kinshasa och via nätet kan allt följas i resten av världen.