TRUNK 07 – Videokonst


17 april 2008 4 maj 2008

Grupputställning

Curatorer: Hans Kvam och Karin Kvam


Färgfabriken visar Trunks (The Nordic Art Video Festival) turnéprogram.


Trunk – The Nordic Art Video Festival (tidigare kallad Östersunds Konstvideofestival) som startade 2003, har växt från en relativt liten festival till en av Sveriges största konstvideofestivaler.

I senaste festivalen (2007) kunde man se att påfallande många konstvideor speglade det aktuella dagsläget i världen. Trunk visade videor som bland annat kommenterade kriget i Irak, konflikten i Mellanöstern, klimatfrågan, globalisering, samt terrorism och främlingsfientlighet. I konstvideon får dessa händelser en annan form och infallsvinkel än de vanliga reportagen och rapporterna från media. Konstnärerna tar avstamp i dessa frågor för att sedan göra unika verk som får oss att se på företeelser och händelser med nya ögon.

Ett urval av de 99 filmer som visades under 2007 års festival ingår nu i Trunks turnéprogram. Bland annat kommer 2007 års vinnare av jurypriset att visas; Under Construction av den franskkinesiske konstnären Zhenchen LIU. En film som kommenterar exploateringen av den lokala befolkningen i Shanghai. Vidare finns möjlighet att se filmer av den iranske konstnären Shahram Entekhabi, som blottlägger våra rädslor och fördomar om den muslimska mannen. Förutom dessa filmer medverkar ett tjugotal filmer från 12 länder.