The Collective Ruderal Garden – Föreläsning och workshop
2 oktober
Övre gården, Färgfabriken
Föreläsning, workshop och pop-up galleri
16.00 Öppning av Ruderal Collective Gallery och guidade visningar i trädgården
16.30 Föreläsning om urbana växter med ekologen Yannick Woudstra
17.00 Workshop The Ruderal Hyper Local Flora
Fri entré, ingen föranmälan krävs.
Garden Loops: Alexandra Papademetriou, Mercè Torres, Natalie Blom och Poppy Bell
Under året har konst- och arkitekturkollektivet Garden Loops tillsammans med Färgfabriken anlagt en ruderatträdgård på konsthallens parkering. The Ruderal Garden (Ruderatträdgården) är ett delvis vilt, delvis bearbetat landskap. Det är ett konstnärligt forskningsprojekt som utforskar potentialen hos ruderatväxter – ofta betraktade som ovälkommet ogräs – att stärka ekosystem och rena förorenade stadsmiljöer. Projektet är en fortsättning på Färgfabrikens engagemang i platsen vi verkar på men även en del av vårt pågående klimatarbete vilket under de senaste åren bedrivits delvis utifrån trädgården som ramverk.
Under uppbygganden har trädgården aktiverats på olika sätt av Garden Loops och gäster.
Program
Föreläsning, workshop och pop-up galleri onsdag 2 oktober 16–18
16.00 Öppning av Ruderal Collective Gallery och guidade visningar i trädgården
16.30 Föreläsning om urbana växter med Yannick Woudstra – postdoktor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms Universitet
17.00 Workshop The Ruderal Hyper Local Flora
Ruderal Collective Gallery
Den 2 oktober visas en tillfällig fotoutställning i The Ruderal Garden på Färgfabriken där Garden Loops genom ett Open call bett följare att dela bilder av ruderatväxter från sina olika lokala områden världen över.
Workshop – Ruderal Hyper Local Flora
Workshop på plats i The Ruderal Garden på Färgfabriken där Garden Loops presenterar sitt pågående arbete med boken The Hyper Local Flora och bjuder in publiken att bidra till boken genom dokumentationsbilder av ruderatväxter och platser på Lövholmen.
Medverkande
Garden Loops är ett internationellt konst- och arkitekturkollektiv baserade mellan Göteborg och Stockholm bestående av Poppy Bell, Natalie Blom, Mercè Torres och Alexandra Papademetriou. Deras praktik utforskar lokala ekologier genom olika metoder som omkonceptualiserar urbanitet för att främja gemenskap och odla omsorg och lyhördhet mot den naturliga världen. Garden Loops håller workshops för ett öppet och delat lärande och för att skapa samarbetsnätverk och tvärvetenskapliga dialoger.
Yannick Woudstra är postdoktor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms Universitet och driver ett forskningsprojekt finansierat av Sven & Lily Lawski-stipendiet som undersöker pollenproduktionen hos maskrosor. Som stadsekolog studerar han även de biologiska anpassningar som maskrosor förvärvar för att klara urbaniseringen. Efter att ha studerat maskrosor i flera holländska städer hoppas han nu kunna utöka denna forskning till Stockholm och andra nordiska städer. Arbetet ett samarbete med Dutch Institute of Ecology (NIOO-KNAW) och Naturalis Biodiversity Centre i Nederländerna.