Numen TEJP Stockholm


4 februari 2012 11 mars 2012

Utställning och scenografi
Stora salen, Färgfabriken

Medverkande: Sven Jonke, Christoph Katzler och Nikola Radeljkovic (Numen), Tobias Rydin


Det för Färgfabriken platsspecifika konstverket TEJP Stockholm kommer ta över stora salen likt ett enormt spindelnät, där publiken bjuds in att klättra och utforska installationen och rummet från alla vinklar. Konstverket kommer även att spela en annan roll, som scenografi och inspelningsplats för Tobias Rydins långfilmsdebut Kim.


Tejpen sträcker sig kors och tvärs mellan pelarna i stora salen. Tejpen, som från början endast var några meter, är nu närmare 27 500 meter och fyller salen likt ett stort spindelnät. Idén till de första tejp-installationerna kommer från scenografin till en dansföreställning där former bildas av dansarnas rörelse mellan pelarna, samtidigt som tejpen sträcks mellan dem.

Med lösa skisser följer konstnärerna nästan bara tejpens vilja. Formen är helt naturlig och utkristalliseras av sig själv under arbetets gång. Tejplinjerna utvecklas till en yta och ett tunnelsystem med extrem styrka. Publiken tillåts utforska skulpturens inre och förvandlar i handlingen verket, från skulptur till arkitektur.

I samarbete med regissören Tobias Rydin har Färgfabriken bjudit in Numen/For use till Stockholm för att skapa verket TEJP Stockholm. Verket är både en utställning på Färgfabriken och scenografi för Tobias Rydins långfilmsdebut, Kim. Filmen är en gestaltning av de dolda och förbjudna platserna i en människas känsloliv. Den är ett explosivt relationsdrama där vi får följa konstnären Kim, hennes relationer och uppbyggnaden av hennes konstverk.

Genom installationen, med dess dubbla exponering, sätts fokus på den rumsliga konsten ur två olika perspektiv och visar hur mötet mellan olika konstarter kan ske. Det gemensamma temat för projekten är installationen, tejpen håller dem samman.

Om de medverkande

Numen/For use är ett kroatisk/österrikisk designkollektiv som arbetar inom områdena scenografi, industri- och rumslig design och konceptuell konst. Gruppen bildades 1998 som ett samarbete mellan industridesignerna Sven Jonke, Christoph Katzler och Nikola Radeljković under namnet For use. År 1999 etablerades Numen som en identitet för de projekt som hamnar utanför området för industriell design. De har blivit internationellt kända för sina fantastiska installationer av tejp på offentliga platser som Federation Square i Melbourne, lika så på konsthallar och teaterscener.

Tobias Rydin är regissör, curator och författare. Han driver konstmagasinet YKKY, som av engelska The Independet utsetts till en av världens åtta vackraste magasin. Han debuterade som författare 2007 med romanen Osynligheten. Novellfilmen Maud & Leo (30min) släpptes 2009, hade Marika Lindström i huvudrollen, och visades bland annat på Cannes film festival, short film corner.


Relaterat

Läs mer om Numen här.