Rune Lindblad A Retrospective


20 februari 2001 18 mars 2001

Retrospektiv

Curator C.M. von Hausswolff


Färgfabriken är glada att kunna presentera pionjären Rune Lindblads musik samt även en del av hans målningar, grafik och kollage. Detta exakt 10 år efter hans bortgång.


1953 komponerade Rune Lindblad sitt första verk inom ”musique concret”: Party. Med detta verk har han skrivit in sig i musikhistorien, som en av de första kompositörerna i världen som började arbeta med elektronisk musik, bandmusik och sampling. Han föregicks endast av ett fåtal andra, exempelvis Pierre Schaeffer, Pierre Henry och Karlheinz Stockhausen.

Från 1953 till sin död 1991, komponerade Lindblad över 200 ljudverk, mestadels i hemstaden Göteborg men också på EMS (Elektronmusikstudion i Stockholm). I slutet av 90-talet gav Pogus Productions i New York ut ett par CD-skivor med Lindblads musik och efter det har hans arbeten mer och mer uppmärksammats ute i världen. Här i Sverige är han fortfarande relativt okänd.

Ännu mer okänt är att han också var verksam som bildkonstnär: på 60-talet arbetade han med måleri, på 60- och 70-talen med grafik och träsnitt samt under 90-talet collage. I utställningen visas också skivor och annat som kretat kring Lindblads verk.

Utställningen är curerad av konstnären och kompositören CM von Hausswolff. Till utställningen släpps också, i samarbete med Firework Editions, en produktion innehållande en LP-skiva, en CD-skiva och en booklet. Förutom två kompositioner av Lindblad, så har ett antal musiker och kompositörer bidragit med ett antal ”hommage” till Rune Lindblad. Delar av Lindblads ljudverk har återanvänts i nya kompositioner.

Medverkande på CD-skivan:
Kent Tankred – också bekant som en del av Guds Söner (The Sons of God).
Leif Elggren – hyllad för sin retrospektiv på Färgfabriken under hösten.
Edvard Graham Lewis – bekant från grupperna Wire och Dome.
B J Nilsen – också känd som Hazard.
CM von Hausswolff.

Medverkande på LP-skivan:
Jean Louis Huhta – välkänd musiker i bland annat Ocsid och välrenommerad DJ